A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az LMP a termőtalaj védelmére szólítja fel a kormányt

Az LMP arra szólítja fel a kormányt: tettekkel is bizonyítsa, hogy a termőtalaj nemzeti kincs.
Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke kedden, a talaj világnapjához kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja elvárja a kormánytól annak a gyakorlatnak betiltását, hogy a természetes területeket zöldmezős beruházások számára árusítják ki. 

Emellett szigorú fenntarthatósági feltételekhez kell kötni a gazdálkodási módokat, és azon a szemléleten is változtatni kell, hogy "a bennünket éltető talajt bárki kedve szerint szilárd burkolattal fedheti le" - mondta. 

Az ellenzéki politikus azt mondta, mára a világ termőtalajának 80 százaléka mérsékelten vagy jelentősen leromlott, az elmúlt fél évszázadban emiatt tizedére, századára csökkent a táplálékainkban lévő egészségmegőrző vegyületek mennyisége. Egyes szakértők szerint változtatás nélkül a világ termőtalaja hatvan éven belül teljesen leromolhat. 

Európában évente Berlin nagyságú területet építenek be, és a világon Ausztria méretű termőterület degradálódik - sorolta a problémákat Schmuck Erzsébet. Rámutatott: mindez a "minőségi éhezéshez" vezet, vagyis ahhoz, amikor van elegendő élelmiszer, csak éppen nem egészséges, kevés benne a vitamin. Mint mondta, ez jelenleg a világ lakosságának csaknem felét sújtja.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések