Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A legjobb ételek asztmára

Egyes élelmiszerek rendszeres fogyasztása kifejezetten jó hatással lehet az asztmában szenvedők állapotára - írja a Házipatika.com.

C-vitamin

A C-vitaminban gazdag ételek azért fontosak az asztmások számára, mert a légzési nehézségek komoly stresszt rónak a testre, amelynek emiatt több C-vitaminra van szüksége. Vízben oldódó vitaminként a C-vitamint nem tárolja a szervezet, így érdemes fokozott figyelmet szentelni a napi pótlásra. Jó forrása például a kelbimbó, valamint a citrusfélék, bogyós gyümölcsök és a paprika is.

Gyulladáscsökkentő vegyületek

Ugyancsak hasznos a lenmag fogyasztása, mivel a benne lévő nagy mennyiségű omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású. Segíthet tehát csökkenteni a légzési nehézségeket, akárcsak a tökmag és a dió. Szintén a gyulladáscsökkentő hatás miatt érdemes minél több zöld teát inni. Epigallokatekin-gallát nevű összetevője hozzájárul a légutak szabadon tartásához.

Magnézium

Magnéziumban gazdag ételek is szerepeljenek minél nagyobb mennyiségben az asztmások étrendjében, mivel a magnézium természetes görcsoldó, márpedig ennél a betegségnél gyakoriak a mellkasi és hörgőgörcsök. A sötét színű leveles zöldekben sok a magnézium, akárcsak a banánban. Szintén segíthet oldani a görcsöket a csillagánizs és a tárkony. Aki pedig allergiás eredetű asztmában szenved, egyen minél több kvercetinben gazdag ételt, mint amilyenek a hagymafélék például.

Természetesen fontos leszögezni, hogy a felsorolt ételek nem helyettesítik az asztmára felírt gyógyszereket. Emellett érdemes arról is tájékozódni orvos vagy gyógyszerész segítségével, hogy az egyes élelmiszerek gyakori fogyasztása nem befolyásolja-e az orvos által felírt készítmények, illetve inhalátor hatékonyságát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések