A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Donald Trump: “Vérszomjas haramiák tartanak az Egyesült Államok felé!”

Mexikóvárosban éjszakáztak az Egyesült Államokba tartó migránskaravánok
A félidős választás lázában égő Egyesült Államok elnöke vérszomjas haramiáknak, gyilkosoknak, drogdílereknek nevezte az országa felé tartó hondurasi és guatemalai migránsok ezreit. Több csoport több irányból is halad a megerősített határ felé.

Tengerentúli idő szerint hétfő délutánra elérte Mexikóvárost a Közép-Amerika felől az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több mint 2200 tagja. A főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek csak az ország déli határától több mint ezer kilométert tettek meg, érkezésükre már felkészültek a hatóságok:
a Jesús Martínez stadionban sátrakat állítottak fel, gondoskodtak egészségügyi ellátásról, tisztálkodási lehetőségről, élelmiszerről.
Arra számítanak, hogy a folyamatosan érkezők száma keddre virradóra eléri az ötezret délkelet (Puebla) felől.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Mexikó Chiapas államában – amely Pueblától délkeletre fekszik, két másik karaván is halad északnyugat felé. A kínai hírügynökségnek többen is azt mondták, hogy a Kaliforniával határos mexikói Tijuanát vették célba, hogy egyesült államokbeli menedékkérelmet nyújtsanak be.

Donald Trump amerikai elnök azonban többször kijelentette,
hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba; 
a déli határra ezért az elnök a 2000 nemzeti gárdista mellé további 5000 katonát kivezényeltetett.

Eközben az indító államokban

A guatemalai elnök hétfőn Hondurasba utazott egy közös akcióterv kidolgozására, megakadályozandó, hogy folytatódjon a két ország állampolgárainak tömeges kivándorlása az Egyesült Államok felé. A két közép-amerikai elnök egyetértett abban, hogy munkahelyeket kell teremteni, befektetésekre van szükség a két országban – jelentette ki sajtótájékoztatón Jimmy Morales guatemalai elnök. “Ez határozott felhívás az országunkban invesztálni kívánó nemzeti és nemzetközi beruházókhoz” – tette hozzá, mindenekelőtt iskolák és kórházak építését szorgalmazva.
“2004 óta számos programot ajánlottunk a migráció strukturális okainak megszüntetésére, tudjuk, hogy ez nem elegendő, és tovább kell lépni” – mondta Juan Orlando Hernández hondurasi elnök. Megállapodtak abban, hogy büntetőjogi felelősségre is vonják az Egyesült Államok felé tartó menekültkaravánok támogatóit.
Trump elnök korábban emlékeztetett, hogy a közép-amerikaiak menedékkérelmeinek 80 százalékát elutasítják, s ha a mostani karavánokat most beengednék, azzal továbbiak útra kelését ösztönöznék.

Az elnök a félidős választás napján szóhasználatával tovább is ment a CNN tudósításai szerint:
a migránsokat vérszomjas haramiáknak, drogdílereknek, gyilkosoknak nevezte.
Az első karaván még október 13-án indult az észak-hondurasi San Pedro Sulából, majd az erőszak és a szegénység elől menekülők engedély nélkül átlépték a guatemalai-hondurasi határt. Mintegy négyezren tartottak pihenőt hétfő este Mexikóvárosban, és két másik karaván is úton van – a CNDH civil szervezet szerint mindkettő 1500-2000 emberrel – a dél-mexikói Oaxaca és Chiapas államban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések