Az ügyészek szerint a Dózsa György úti baleset vádlottja megpróbálta megvesztegetni a rendőröket

Úgy tűnik, hogy újra börtönbe kell vonulnia M. Richárdnak, akit a közvélemény a Dózsa György úti, két halálos áldozattal járó közúti baleset vádlottjaként ismerhet. Az ügyben az a legújabb fejlemény, hogy M. Richárd a vádak szerint megpróbálta törvénytelenül, vesztegetéssel visszaszerezni a jogosítványát. Valamint most az ügyészség egy kerékpáros korábbi bántalmazásával is vádolja.A Fővárosi Törvényszék csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a bíróság végzése szerint M. R. továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten, az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpárossal szemben, akit ezután bántalmazott – írja a hirado.hu.

2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a sebességhatárt jelentősen túllépve összeütközött egy elé szabálytalanul beforduló másik gépjárművel. A baleset következtében két ember meghalt, többen súlyosan megsérültek.
Fotó: MTI Fotóbank
Ismertették: M. R. vezetői engedélyét a fővárosi kormányhivatal ideiglenesen visszavonta, mivel a gyanúsított nyilvántartott pontjai elérték a törvényben megszabott határt. M. R. vissza akarta szerezni a jogosítványát, ezért kapcsolatba lépett egy emberrel, aki vállalta, elintézi, hogy azt visszakapja az ehhez szükséges feltételek teljesítése nélkül.
Így akarta megúszni
A törvényszéki közlemény szerint M. R. – pénzért – mentesülni akart a Dózsa György úti baleset kivizsgálására indult büntetőügy hátrányos jogkövetkezményei alól is. A gyanúsított jogosítványának visszaszerzéséhez segítséget felajánló illető kapcsolatba lépett egy másik emberrel, aki – valótlanul – azt a látszatot keltette, meg tud állapodni egy rendőrrel, aki képes befolyásolni a büntetőeljárást.
A két ember 1,2 millió forintot kért a közreműködéséért. M. R. végül 300 ezer forintot adott át egyiküknek, aki ebből juttatott a másik embernek abban a hiszemben, hogy a pénzt a rendőrnek továbbítja. A férfi valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott pénzt elköltötte.
Jelezték: a végzés rögzíti azt is, hogy a gyanúsított novemberben orvosi kezelésére oda-, majd visszautazva engedély nélkül többször is megjelent egy budapesti étteremben.
Megszegte a bűnügyi felügyelet szabályait
A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ismételten, súlyosan megszegte a bűnügyi felügyelet szabályait, és úgy ítélte meg, hogy a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsítottnál kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatók.
A végzés szerint M. R. letartóztatása 2018. december 22-ig tart.
Az M. Richárdot képviselő ügyvédi iroda ugyancsak csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a gyanúsított “súlyos beteg, életveszélyes szívműtét előtt áll”, és részben ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban többször kapott részleges feloldást a bűnügyi felügyelet alól az ügyészségtől azzal a céllal, hogy orvosi kezeléseken megjelenjen.
Hozzátették: a férfi az orvosi kezelések előtt vagy után rövid időre megállt a tulajdonában álló és általa vezetett étteremnél, ezzel az ügyészség által az orvosi kezelésen részvételre előírt időt nem lépte túl.
Kitértek arra is, hogy az újabb bűncselekményt, amellyel meggyanúsították, a férfi csaknem másfél éve, „de még jóval a Dózsa György úti baleset miatti meggyanúsítása előtt követte el, ha egyáltalán elkövette”, ezért felmerül a kérdés, hogy miért most gyanúsították meg M. Richárdot ebben az ügyben.
A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű. A férfi házi őrizetét többször meghosszabbították.
Védői indítványra október közepén a Budai Központi Kerületi Bíróság enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának ügyében, ezt azonban másodfokon a Fővárosi Törvényszék – november 10-i tájékoztatása alapján – jogerősen elutasította.
A Dózsa György úti balesetben egy 37 éves kisgyermekes apuka és egy 24 éves egyetemista fiú halt meg. A fiú épp családalapítást tervezett barátnőjével.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések