A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Moszkva kételkedik a holland kibertámadás-vádak megalapozottságában

Oroszország vizsgálja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) elleni kibertámadásokkal kapcsolatos holland vádakat, de kételkedik azok megalapozottságában - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak csütörtökön Moszkvában.
Hollandia a nap folyamán jelentette be, hogy áprilisban kiutasított négy orosz hírszerzőt, akik kibertámadást kíséreltek meg a hágai székhelyű OPCW ellen, valamint információt próbáltak meg szerezni az Ukrajna felett lelőtt utasszállító ügyében folytatott vizsgálatról, amelynek eredményei Moszkvát teszik felelőssé a katasztrófáért. Oroszország ezt megalapozatlan állításnak nevezte és szovjet gyártási és lajstromadatokra hivatkozva azt állította, hogy a gépet ukrán fegyveres erők tulajdonában lévő rakétával lőtték le.

"Lényegileg kell megvizsgálnunk a velünk szemben Hollandia által felhozott kifogásokat. Jelenleg a legáltalánosabb, elsődleges információval rendelkezünk a témával kapcsolatban" - mondta Szergej Rjabkov.

"Tartózkodom attól, hogy lényegi vonatkozásban kommentáljam ezeket a vádakat, de a vád általánosságával kapcsolatban azt akarom mondani, hogy az úgynevezett orosz hackerek és kiberbetörések témája népszerűvé vált egyes, Oroszországhoz negatívan viszonyuló körökben. Már a maga a vádak felvetése is arra késztet, hogy kételkedjek azok megalapozottságában" - tette hozzá.

A nap folyamán korábban egy név nélkül nyilatkozó orosz külügyi illetékes csak annyit mondott, hogy "a nyugati kémmánia felpörgőben van", és későbbre ígért hivatalos állásfoglalást.

Rjabkov egyébként úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok részéről hamarosan újabb vádaskodások fognak elhangzani azzal kapcsolatban, hogy Oroszország beavatkozik az amerikai választásokba. Ezt azzal indokolta, hogy washingtoni nyilatkozatok szerint a kétoldalú viszony javításának feltétele az, hogy Moszkva ne ártsa bele magát az amerikai belügyekbe.

A magas rangú diplomata ismételten azt hangsúlyozta, hogy Oroszország "kizárja az Egyesült Államok vagy bármely más ország belső folyamataiba való beavatkozás minden perspektíváját", és a múltban sem tett ilyet.

Az amerikai hatóságok csütörtökön hét orosz katonai hírszerző ellen emeltek vádat amiatt, hogy kibertámadásokat hajtottak végre külföldi intézmények ellen. Az Interfax hírügynökségnek egy neve elhallgatása mellett nyilatkozó orosz kormányzati forrás azt mondta, hogy Moszkva erről semmilyen hivatalos értesítést nem kapott Washingtontól.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések