A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megrendült Merkel hatalma – most örüljünk vagy sírjunk?

A jelek szerint hamar levonta a konzekvenciákat Angela Merkel abból, hogy pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 1966 óta a leggyengébb eredményt érte el a hesseni tartományi választásokon.
Egybehangzó német sajtóhírek szerint a német kancellár a CDU ma reggeli elnökségi ülésén felkínálta a pártvezetésnek, hogy 18 év után nem indul újra az elnöki tisztségért a decemberi kongresszuson Hamburgban. „Nem indul többé a választáson” – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung a párt egyik tagját.

Ez jelentős fordulat ahhoz képest, hogy Merkel nemrég még indulási szándékát jelezte. A bajorországi és a hesseni kudarc után azonban a pártban ismét vita tört ki a személyi kérdésekről, és ezek folyománya lehet a mostani bejelentés

Magyar szempontból a fő kérdés az, hogy milyen hatása lesz mindennek a magyar-német viszonyra. Merkel hatalmának meggyengülése egyrészt jól jön az Orbán-kormánynak, hiszen az ebben bevándorlásellenes politikájának igazolását láthatja. Szellemiségét tekintve a jelenkori Fidesz amúgy is közelebb áll az AfD-hez, mint a CDU/CSU szövetséghez.

Ugyanakkor Merkel bukása nem feltétlenül érdeke a magyar kabinetnek. Egy új, esetleg a Zöldeket is magában foglaló német kormány ugyanis várhatóan jóval keményebb lenne Magyarországgal szemben, mint a jelenlegi kancellár, aki a nézetkülönbségek ellenére is kereste a párbeszédet az általa olykor „kedves Viktorként” emlegetett magyar kormányfővel

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések