Sok ember gondol gyomként a pitypangra, amely csak elcsúfítja a pázsitot, pedig a pitypang gyökere, levele és maga a szirom is sok egészségügyi előnyt kínál számunkra. Például ez a természeti kincs segíthet bennünket megvédeni a csontritkulástól, az Alzheimer-kórtól, a cukorbetegségtől és akár még a rákos megbetegedésektől is. A régebbi korokban a pitypangot használták a húgyhólyag és a húgyutak egészségének javítására, a máj egészségi állapotának fenntartására, de epekő és sárgaság kezelésére is alkalmazták.
A pitypang természetes vizelethajtóként is működik és májvédő hatással is rendelkezik. Egereken végzett kísérletek igazolják, hogy ez a gyógynövény, pontosabban a gyökeréből készült kivonat segített kiküszöbölni az alkohol okozta májkárosodást és segített megtisztítani a vérüket a felhalmozódott toxinoktól is. Ez nagyon hasznos lehet a mai világban, amikor is sok szennyező anyag kerül a szervezetünkbe, ami óriási terhet ró a májra.
Egy tanulmány arról számolt be, hogy a pitypangból készült tea hatásos lehet emlőrák és prosztatarák esetén, illetve csökkenteni képes a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. A pitypangkivonatokban lévő vegyületek a ráksejtek halálát is elő tudják segíteni, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyják.
A pitypang fontos tápanyagokkal látja el az emberi szervezetet, amelyek fellendítik, megerősítik az immunrendszert. Pozitívan hat az anyagcserére, vagyis elősegíti a hatékony zsírégetést, ezzel támogatva meg a hatékony és az eredményes fogyást.
Mielőtt a pitypangleveleket vagy a gyökeret begyűjtené, győződjön meg róla, hogy tiszta helyről származnak-e. Utak mentén, vegyszerezett környékről soha se szedjen semmilyen gyógynövényt. A pitypangnak csak a zsenge levelei ízletesek, az idősebb levelek meglehetősen keserűek.
A pitypang leveleinek vizelethajtó hatása van, vagyis segítenek a szervezetből a felesleges víz kivezetésében, ami viszont csökkenti a vérnyomást és segít enyhíteni a májproblémákat.
A pitypangleveleknek alacsony a kalóriatartalmuk, azonban sok rostot tartalmaznak, és vitaminokkal, antioxidánsokkal és mikrotápanyagokkal vannak tele. A levelek gazdagok béta-karotinban, pektinben, vasban, kalciumban, magnéziumban, vasban, tiaminban, riboflavinban és C-vitaminban. Flavonoidtartalma – lutein és zeaxantin – is kiemelkedő, amely védelmezi a retinát az UV-sugaraktól, illetve segíthet megakadályozni az életkorral összefüggő makuladegenerációt.
0 Megjegyzések