A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kihirdette a román államfő az igazságügyi reform egy újabb törvényét, de sürgős módosítását kéri

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő az általa, valamint a hazai és nemzetközi szakmai szervezetek által kifogásolt igazságügyi reform második törvényét csütörtökön, ugyanakkor a reformcsomag módosítását sürgette a Velencei Bizottság észrevételei alapján, még mielőtt "jóvátehetetlenül károsítaná" az igazságszolgáltatás működését.
Az elnök most a bírák és ügyészek szakmai szerveként működő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) működését szabályozó törvényt hirdette ki, miután júliusban már aláírta az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó törvény módosítását. Iohannisnak napokon belül a törvénycsomag harmadik, utolsó, a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt is ki kell hirdetnie, miután a múlt héten az alkotmánybíróság elutasította az elnök alkotmányossági óvását.

Az elnöki hivatal közleményben jelezte: az államfő kifogyott azokból a törvényes eszközökből, amelyekkel megakadályozhatná az igazságügyi törvénycsomag hatályba lépését. A fejleményt az Európai Bizottság is visszalépésnek tartja a román demokrácia és a jogállamiság szempontjából.

Az elnök felidézte, hogy ő is és az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése is az ET alkotmányjogászokból álló szakmai testületétől kért szakvéleményt a bukaresti kormány igazságügyi reformjáról, a Velencei Bizottság pedig már a nyáron megküldött előzetes állásfoglalásában is úgy értékelte, hogy a módosítások negatív hatást gyakorolnak a román igazságszolgáltatási rendszerre, korlátozzák az ügyészek függetlenségét.

A Velencei Bizottság várhatóan még októberben véglegesíti a román reformcsomagot kiértékelő jelentését. Kedden az Európai Parlament plenáris ülésén rendeztek vitát a román jogállamiság helyzetéről, amelyen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke úgy értékelte: visszalépés figyelhető meg Romániában, és az Európai Bizottság növekvő aggodalommal követi a fejleményeket.

A vitát követő sajtónyilatkozatában a román igazságügyi miniszter a bukaresti kormány párbeszédkészségét hangoztatta. Tudorel Toader megígérte, hogy sürgősségi kormányrendeletet kezdeményez a kifogásolt igazságügyi törvények kijavítására a Velencei Bizottság észrevételei alapján.

Iohannis azonban csütörtöki közleményében felhívta a kormánykoalíció figyelmét, hogy ne használja ürügyként a Velencei Bizottság által kért módosításokat "egyes politikusok" bűnvádi ügyeinek megoldására. Román médiaértesülések szerint ugyanis nemcsak a bíróságok "kiürülésével" fenyegető, a bírák korkedvezményes nyugdíjazásáról szóló rendelkezést készül a bukaresti kormány sürgősségi rendelettel módosítani, hanem egy olyan rendkívüli perújítási lehetőséget is bevezetne, amely a titkosszolgálati lehallgatáson alapuló ítéletek felülvizsgálatát tenné lehetővé.

Ilyen lehetőség többek között a jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, ám második korrupciós perében első fokon már letöltendő börtönre ítélt és fellebbviteli tárgyalására készülő Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök számára is mentőöv lehet.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések