Ne csak különleges alkalmakra készítsd el ezt a gazdag ízű, könnyed krémmel töltött, kávés diótortát!
Ezzel a kávés diótortával megkoronázhatod a hétvégi családi ebédet, de minden alkalomra kitűnő választás. Ha a diót egy kicsit megpirítod, mielőtt belerakod a piskótába, még intenzívebb lesz az íze, az alkohol pedig lágyabbá teszi a tésztát. Kávéházakban, cukrászdákban is megállná a helyét.
Hozzávalók:
TÉSZTÁHOZ
20 dkg cukor
15 dkg liszt
15 dkg dió
5 db tojás
3 evőkanál olaj
1 evőkanál rum
1 csomag sütőpor
1 csipet só
KRÉMHEZ
20 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
2 dl tej
0.5 dl kávé
1 evőkanál rum
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Több részletben szórd hozzá a cukrot, majd egyesével dolgozd hozzá a tojássárgákat. Forgasd hozzá a sütőporral, a darált vagy kis darabokra vágott dióval összekevert lisztet, majd öntsd hozzá az olajat és a rumot. Egy közepes méretű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, és egyengesd bele a masszát. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 40 perc alatt. A megsült tortalapot hűtsd ki, és vágd két vagy három részre.
A krémhez a diót öntsd le a felmelegített tejjel, keverd hozzá a cukrot, a kávét, a rumot és a felhabosított vajat. Kend meg vele a piskótalapokat, és vond be az oldalát is. Díszítsd darabokra vágott dióval, és megszórhatod kakaóval. Legalább néhány órára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
0 Megjegyzések