A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Harmadik világháború! Ultimátumot adott Oroszrszágnak a NATO

A nukleáris töltet hordozására alkalmas új orosz rakéták kifejlesztése veszélyezteti a hidegháborúnak véget vető, a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) felszámolásáról szóló szerződést – jelentette ki kedden oslói sajtóértekezletén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Donald Trump amerikai elnök október 20-án jelentette be, hogy felmondja az 1987-ben aláírt amerikai-szovjet INF-szerződést, mivel álláspontja szerint Moszkva nem tartja be azt.

A probléma az új orosz rakéták kifejlesztésével van. Nincsenek új amerikai rakéták Európában, de van több, atomtöltet hordozására alkalmas orosz rakéta, ami veszélybe sodorja az INF-szerződést – mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy maradéktalanul és átláthatóan tartsa be az INF-szerződést– figyelmeztetett Stoltenberg.

A főtitkár, aki a Trident Juncture 2018 fedőnevű hadgyakorlat alkalmából tartózkodik Norvégiában, kijelentette: igen fontosak a NATO-Oroszország Tanács ülései. A testület következő ülését szerdán tartják Brüsszelben. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy különösen fontos a párbeszéd, amikor a kapcsolatok nehéz helyzetbe kerülnek.

A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a találkozón szó lesz az INF esetleges amerikai felmondásáról, a Norvégiában 50 ezer ember részvételével folyó Trident Juncture hadgyakorlatról és az ukrajnai helyzetről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések