A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fehér foltok a körmökön? Mi áll a háttérben?

A körmünkön megjelenő fehér foltokról sok mende-monda kering, hogy vajon miért és mitől alakulhatnak ki. Egyesek szerint egyértelműen vitaminhiány okozz, mások szerint a kimerültség vagy akár súlyosabb betegségek melléktünetei a kis pöttyök. Nézzük, mi az igazság!
A pontos megnevezése a körmünkön megjelenő fehér foltoknak, pöttyöknek, csíkoknak a tudomány szerint leukonychia. Nézzük, hogy pontosan mik állhatnak a kialakulásának hátterében!

Könnyen előfordulhat, hogy a gyakran használt körömlakkunk, vagy körömápolónk egyik összetevőjére vagyunk allergiásak, de a műkörömépítéshez használt anyagok között is bőven lehet olyan, amely érzékenységet vált ki. Az is lehet, hogy valamely tisztítószer vált ki allergiás reakciót, amely közvetlen kapcsaoltba került a körmünkkel. Ha ilyesfajta allergiára gyanakszunk, érdemes az adott terméket vagy termékeket pár hétig elkerülni, ha pedig ezután sem múlnak a foltok, akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!
 Mégegy ok lehet ezekre a foltokra a körömgomba. Ennek is a kezdeti jeleti, amelyek apró csík vagy folt formájában jelennek meg először. Ha a tünetek hetek alatt sem szűnnek, ráadásul egyre nagyobb területet érint a fehéredés, illetve azt tapasztaljuk, hogy a körmünk elvékonyodik, törékennyé válik, mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyászt.
 Sokan mondják, hogy a kis fehér foltok a körmünkön valamely vitaminhiányra utalnak. Abszolút igazuk van, hiszen ez is állhat a háttérben. A leggyakoribb a B6-vitamin, valamint a cink és kalcium hiánya, mely a foltosodáshoz vezethet. Ha emellett észlelünk fáradtságot, levertséget, esetleg hajhullást, akkor már valóban érdemes konzultálni egy orvossal, hiszen valószínűleg valamilyen ásványianyag hiányban szenvedünk, ennek megszűntetésének érdekében pedig kiegyensúlyozottabban kell táplálkoznunk.

Ezt a lehetőséget ne szalaszd el: jelentkezz az ingyenes Fitness oktatóképzésre

Döntsd le a saját korlátaidat és jelentkezz az Aerobix Fitness ingyenes edzőképzésére a fotó alatti űrlap kitöltésével. Amennyiben tége...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések