A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb brüsszeli pert készítenek elő a Soros-féle szervezetek Magyarország ellen

Romaügyi monitoring riporton dolgozik más szervezetekkel együttműködve a CEU, a magyar helyzetről szóló, az Európai Bizottságnak szánt iromány elkészítésében sorosista NGO-k és ellenzéki aktivisták is közreműködtek. Olyan is lett.
Újabb tanulmány jelent meg a nemzeti roma stratégia magyarországi megvalósításának állásáról, az ellenzéki Mérce.hu erre hivatkozva próbálta cáfolni Járóka Lívia, roma származású fideszes EP-képviselő, illetve –alelnök minapi felszólalását az úgynevezett Sargentini-jelentés vitájában. A hazánkat részben idegengyűlölettel, a cigányság hátrányos megkülönböztetésével vádoló dokumentum kapcsán Járóka rámutatott, meg kell köszönni a kormánynak, amit a romákért tett, nem pedig elítélni. Ma mindent elkövet a cigánygyerekek iskolai szegregációja ellen, és lépéseket tesz a legszegényebbek megvédésre – emelte ki. A Mérce.hu szerint ez nincs így, s ezt az említett irattal próbálják cáfolni.

A Civil society monitoring report on implementation of the national Roma integration strategies in Hungary dokumentum egyebek mellett megállapítja: bár a diszkriminációellenes törvényi szabályozás megfelelő, a mindennapi életben „a romák az életük számos területén továbbra is hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak a rendőri bánásmódtól kezdve a foglalkoztatáson és lakhatáson át egészen az iskolai szegregációig és diszkriminációig”. A diszkriminációellenes törekvéseket a „közvélemény kevéssé támogatja, egyre elterjedtebb jelenség, hogy a diszkriminációval sújtott egyéneket hibáztatják és túlérzékenynek bélyegzik őket”.

A többek között a CEU és a szintén Soros György által támogatott Európai Roma Jogok Központja által koordinált pilot projekt részeként összerakott dokumentum hitelességét árnyalhatja, hogy milyen forrásból dolgoztak a készítői. Az Európai Bizottságnak szánt listán szerepel például a kormányellenes roma aktivista Setét Jenőhöz köthető Idetartozunk Egyesület, amelyet Judith Sargentini is felkeresett, akárcsak a Roma Sajtóközpontot. Továbbá a Soroshoz köthető Autonómia és a Romaver­sitas Alapítvány, de a közösségi oldalán utoljára 2016-ban aktív, bátonyterenyei Együtt Közösen Egymásért Egyesület is.

Farkas Félix roma nemzetiségi parlamenti szószóló lapunknak elmondta, a Sargentini-jelentés tele van csúsztatásokkal. Kiemelte, a Magyar Gárda bakancsosai a Gyurcsány-kormány idején vonulgattak, 2010 előtt történtek a romagyilkosságok is. Akkor miért nem születtek ilyen jelentések, vagy ma olyan országokról, amelyek a nemzetiségekkel szemben negatív politikát folytatnak? – vetette fel. Aláhúzta, 2010-ben az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett a rasszizmussal szemben.

A világon egyedülálló módon született meg az európai, majd a magyar roma stratégia. „Nemzetiségi, területi és országos önkormányzata is van a cigányságnak, továbbá parlamenti képviselete. A tárcaközi bizottság révén a legmagasabb szintre emelték a cigányság ügyét, működik a roma koordinációs tanács is. Tehát folyamatosan élhetünk javaslatokkal” – sorolta, hozzátéve, különböző ösztöndíjak állnak a hátrányos helyzetű romák rendelkezésére, a szakkollégiumi hálózat pedig hozzájárul ahhoz is, hogy egyre több a roma diplomás. „Nem is értjük ezt a jelentést” – jegyezte meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések