Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Veszélyes a hiánya! 10 természetes dolog, amivel pótolható a folsav

Talán nem hallani róla annyit, mint a C-vitaminról, de a folsav szerepe nagyon is fontos a szervezetben. S legfőképp akkor hasznos, ha természetes forrásokból szerezzük be. Miért felelős és mit fogyasszunk érte?
Testünkben a folsav vagy B9 vitamin szerepe igen kiemelkedő. Nélkülözhetetlen számunkra, mivel nemcsak a sejt-anyagcserében vesz részt, hanem a vörösvérsejt-, a fehérvérsejt- és a vérlemezke képzésben is. Elengedhetetlen szerepet tölt be a szív és a bélrendszer kielégítő működése terén.

Nem tesszük jól azonban, ha a folsavat étrend-kiegészítőkből szerezzük be. Érdemesebb természetes forrásokból a szervezetbe vinni, élen járnak az ajánlott ételek között a leveles zöldségek.

A szakemberek által javasolt napi folsav mennyiség 200 mikrogramm. Ha folsavhiányunk van, a vörösvértestek száma megnő, a fehérvérsejtszám alacsony lesz, vérszegénység alakulhat ki. A vérrögök kockázata is nő. Kevés folsav esetén fejfájással, ingerlékenységgel, étvágyhiánnyal küzdhetünk, nem tudunk aludni és idegrendszeri problémánk is lehet.

Mit együnk azonban, hogy elegendő folsav legyen a szervezetünkben?

1. Mit már említettük, a leveles zöldségek az elsők. Ilyen a spenót például, mely önmagában és köretként is nagyon finom.

2. Baromfihús, sertéshús, marhamáj: az értékes folsav mellett vasat, szelént, A- és B-vitamint is tartalmaznak.

3. Hüvelyes élelmiszerek: a babfélék mellett a lencse igen hasznos, ha el akarjuk kerülni a folsavhiányt.

4. Búzacsíra: nem kell megijedni, nem önmagában kell megenni – bár úgy sem rossz. A vitaminokban is gazdag búzacsíra salátákban, de szendvicsben is jól esik

5. Csicseriborsó: népszerű manapság, különösen krém formájában. Ezért ha kedveljük a humuszt, érdemes gyakran fogyasztani, ugyanis nemcsak ízletes, de a folsav mellett magnéziummal, káliummal és egyéb ásványi anyagokkal is feltölt bennünket.

6. Spárga: szintén folsav-dús étel, főtt formában is igen finom.

7. Gyümölcsökben is megtalálható persze a folsav. Közülük is érdemes kiemelni a papayát, mivel a papainenzim tartalma is hasznos, hozzájárul a megfelelő emésztéshez.

8. Brokkoli: ha folsavban és vitaminban is gazdag ételre vágyunk, legyen ez a választásunk!

9. Avokádó: önmagában is finom, de szendvicskrémként is ehetjük. Nemcsak folsavdús, egészséges zsírsavakkal is ellát bennünket.

10. Narancs: s végül egy déli kedvenc. A narancsból egy közepes is kellő mennyiségű folsavat tartalmaz. Együk magában, vagy készítsünk belőle frissen facsart italt, turmixot, gyümölcssalátát!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések