A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rettegnek az emberek, kitörni készül a Katla tűzhányó

Rettegnek Izland polgárai, mivel bármelyik pillanatban kitörhet a Katla.
Az ország déli részén lévő tűzhányó legutóbb 1918-ban volt aktív, de most, 100 év után újra forró lávával áraszthatja el a környező területeket. Hamujával pedig beterítheti a légteret, megbénítva a légi közlekedést.

Brit és izlandi kutatók megállapították, hogy az 1512 méter magas vulkán hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki – naponta körülbelül 12-24 kilotonnányit. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Katla magmakamrája lassacskán kezd megtelni, így hamarosan hatalmas erővel tör majd ki. Ám azt egyelőre még a szakértők sem tudják megjósolni, mikor következik be a katasztrófa.

– Nem tudjuk megmondani, mikor, csak azt, hogy kitör – jelentette ki Sarah Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – A katasztrófa hatása a légi forgalomra a kitörés intenzitásától és a széliránytól is függ, mindenre fel kell készülni. A hatóságot és a lakosságot már értesítettük, hogy időben felkészülhessenek – tette hozzá.

A legnagyobb aggodalmat az kelti, hogy a Katlának már rég ki kellett volna törnie: történelmi leírások alapján korábban ez 60 évenként történt meg, most azonban már egy évszázada nem aktív az tűzhányó. A felgyülemlett lávának egy 900 méter vastag jégsapkán kell majd átjutnia, így még egy kisebb kitörés esetén is nagyobb hamufelhő szállhat fel, mint 2010-ben, a Katlától 20 kilométerre fekvő Eyjafjallajökull kitörésekor. Akkor közel 100 ezer járatot kellett törölni Európa-szerte a rossz látási viszonyok és a gépekre veszélyes mikropor miatt.

Tavaly az izlandi katasztrófavédelmi szervek felhívták a figyelmet arra, hogy egy esetleges kitörés esetén a környező települések lakosainak 15 percük lenne fedezékbe húzódni. Azt tervezik, hogy az érintett területeken minden mobiltelefonra üzenetet küldenének a kitörésről és az evakuálás módjáról.

A tűz és a jég birodalma

Az Atlanti-óceánon található Izland az eurázsiai és az észak-amerikai földlemez határvonalán helyezkedik el, ennek következtében komoly vulkáni tevékenység tapasztalható a térségében, s tulajdonképpen így alakult ki a szigetország is. A felszínén összesen 140 aktív tűzhányó van, amelyek időszakosan működnek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések