Már minden harmadik francia nő áldozatul esett fizikai erőszaknak az utcákon

Azonban nagyon nagy azoknak a száma is (30%), akiket valóban zaklatás ért és az is kiemelkedően nagy szám, hogy minden tizenkettedik nőt konkrétan meg is erőszakoltak. (8%)
Az Ifop közvélemény-kutatóintézet január 26. és 29. között 2008, 15 évesnél idősebb francia nő megkérdezésével készült, szerdán nyilvánosságra hozott reprezentatív felmérése szerint a válaszolók 26 százaléka került legalább egy zaklatási helyzetbe az elmúlt 12 hónapban, és 55 százalékuk több mint egy évvel ezelőtt.

Az utcai zaklatás elleni küzdelem április 8. és 14. között megrendezendő nemzetközi hetének alkalmából megjelent tanulmány alapján a zaklatásnak a közterületi verbális vagy vizuális formája a legelterjedtebb.

A megkérdezettek 68 százaléka azt állította, hogy inzultáló tekintetek szegeződtek rájuk vagy jelenlétük sértő füttyögést váltott ki az utcán vagy járműveken, 32 százalékuk szexuális tartalmú mutogatásra és gesztusokra panaszkodott, 45 százalékukat a beleegyezésük nélkül állították le és tartották szóval, 44 százalékukat pedig követték az utcán.

A szexuális támadásokat illetően a francia nők 32 százalékához „dörgölőztek” már a közlekedési járműveken, 29 százalékukat fogdosták, 8 százalékukat pedig megerőszakolták. A francia nők 28 százaléka vált már exhibicionista kiszemeltjévé, aki megmutatta neki a nemi szervét.

Összességében a nők 76 százalékát zaklatták már szexuálisan az utcán, 74 százalékát pedig a tömegközlekedési járműveken – a közvetlen szexuális támadások itt a gyakoribbak: a nők 38 százalékát támadták már meg járművön, 21 százalékukat az utcán.

Az áldozatok leggyakrabban 25 év alatti, nagyvárosban, elsősorban Párizs környékén élő középiskolások vagy szerény jövedelmű egyetemi hallgatók.

0 Megjegyzések

Hirdetés