A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszavonhatják az oktatási rendeletet Romániában: Dragnea szerint Kelemennek igaza van

Órákon belül döntés születhet annak a kormányrendeletnek a visszavonásáról, amellyel az iskolakezdés előtt módosították a tanügyi törvényt, és amellyel a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízták a kisebbségi elemi iskolák románnyelv-oktatását.
Kelemen Hunornak ezúttal igaza van – nyilatkozta Liviu Dragnea, miután egyeztetésre hívta a kormány néhány tárcavezetőjét, köztük Valentin Popa tanügyminisztert. A PSD elnöke újságírók előtt elmondta,
nemcsak az RMDSZ, hanem más nemzeti kisebbségek is kifogásolták a rendeletet.
Kelemen Hunor korábban kijelentette, amíg nem oldódik meg gyermekek és tanítók helyzetét felforgató rendeletet, más kérdésekről nem nyitnak tárgyalásokat a kormánykoalícióval. Az RMDSZ elnöke azt is közölte, ígéretet kapott Liviu Dragneától arra vonatkozóan, hogy legkésőbb ezen a héten a kormány sürgősségi rendelettel visszavonja az egy hónapja elfogadott vitatott jogszabály-módosítást.

Több székelyföldi magyar tanintézetben is japánsztrájkkal kezdődik hétfőn az iskolai év, tiltakozásképpen a nemrég elfogadott, ám már hatályos kormányrendelet miatt, ami szerint román szakos tanárok tanítják a román nyelvet a magyar kisdiákoknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések