A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Börzsönybe tervezett kisvasút hiúzokat veszélyeztethet

Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a börzsönyi Csarna-völgy fokozottan védett részén építene a magyar kormány kisvasutat. A kormányhatározat ellen szót emel a WWF Magyarország, felhívva a figyelmet, hogy értékes állat és növényfajokat veszélyeztetne a beruházás.
A börzsönyi Csarna-völgyben több patak is található, ez egy 1000 hektáros vízgyűjtő terület és Magyarország legnagyobb fokozottan védett egybefüggő erdőterülete, ahol
az elmúlt 40 évben nem történt fakitermelés. Vadonszerű állapotokat lehet itt látni, ami hazánkban nem gyakori
- mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programfelelőse.

Különleges fajok veszélyben

Visszatértek ide olyan fajok - fekete gólya, uráli bagoly, fehérhátú harkály - amelyek nagyon érzékenyek és a háborítatlan erdőhöz kötődnek.
Nem is beszélve a hiúzról. Ezek olyan különlegességek, amikre tekintettel kell lenni
- állapította meg Gálhidy László.

Mint mondta, a patak sem mentes a ritka fajoktól: petényi márna és kövi rák is előfordul benne, ami szintén ritka Magyarországon.

A kisvasút hatása

WWF Magyarország erdővédelmi programfelelőse elmondta, a múlt századi fakitermelés a Börzsönyben kisvasutakon történt, ezért van jól ellátva a térség ilyen közlekedés eszközökkel. Ennek egy része működő turisztikai célú kisvasút.

Gálhidy László szerint a Csarna-völgyet is meg lehet közelíteni vasúttal, csak bemenni nem lehet. A kormányhatározat a közelben haladó - Kemencei Erdei Múzeumvasút - , kisvasutat szeretné meghosszabbítani a fokozottan védett területre is.
"Úgy véljük, hogy természetvédelmi szempontból egyértelműen káros lenne, ha a patakvölgyet, a szurdokot átalakítanák, beleépítenék ezt a létesítményt.
Három km-nél nem sokkal többet lehetne ezzel nyerni, ezt gyalogosan is meg lehet tenni nem egész egy óra alatt" - mondta a WWF munkatársa.

A patakvölgy vizes élőhelyének beépítése fenyegetné az állatokat, mivel támfalakat, védműveket kellene építeni, így a vizes rendszer felborulna.

A Börzsöny szalamandraállományának egyharmada található meg itt, és a már említett petényi márna és kövi rák is értékes faj, ezeket mind veszélyeztetné az építkezés. A vízi élőlények élettere egy ilyen beruházással bolygatás áldozatává válna - összegezte Gálhidy László.

Nyitókép: Gálhidy László

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések