A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tudományos jóslatok, amelyek végül nem váltak valóra

A történelemben volt, aki azt jövendölte, hogy az autózás bukott ötlet, az olajfúrás megvalósíthatatlan, az internet pedig soha nem válthatja fel a nyomtatott sajtót.
Nem kell ahhoz prófétának lenni, hogy az ember a jövőre vonatkozó jóslatot tegyen, hiszen ilyesmit mindenki tesz, méghozzá általában a saját jövőjével kapcsolatban, ám a történelem nagyokosai az egész világgal kapcsolatban tettek olyan jóslatokat, amiken ma már csak nevetünk.


1. Napjainkban elvárjuk, hogy a filmekben beszéljenek a színészek, de 1927-ben, a H. M.
Warner, a Warner Brothers filmstúdió egyik alapítója így vélekedett erről:
„Mégis ki akarja hallani a színészeket beszélni?”


2. Ma már sokan a sarki boltig se mennek el a mobiljuk nélkül, pedig 1876-ban a Western Union belső feljegyzése még ilyen sötét jövőt jósolt a telefonoknak:
„A telefonnak rengeteg hiányossága van ahhoz, hogy kommunikációs eszköz lehessen.”


3. Ma már mindenki a nyomtatott sajtó haláláról beszél, pedig 1995-ben Clifford Stoll, a Newsweek című lapban megjelent „Internet? Na ne!” című cikkében még így vélekedett az online világról:
„Az igazság az, hogy egyik online adatbázis se tudja majd helyettesíteni a napilapokat.”


4. A repülővel való utazás ma már olyan hétköznapi közlekedési forma, mint a buszozás, autózás, ráadásul biztonságos, ám 1902-ben, Simon Newcomb kanadai-amerikai csillagász és matematikus még ezt jósolta a repülőgépről, amit 18 hónappal később a Wright-testvérek fedeztek fel:
„Levegőnél nehezebb gépekkel nem csak nem praktikus és jelentéktelen a repülés, hanem teljességgel lehetetlen is.”


5. A ma népszerű rádiózásról és zenelejátszókról még így vélekedett 1921-ben David Sarnoff, a kereskedelmi rádió és tévé úttörője, amikor arra kérték, hogy fektessen be a rádiózásba:
„Nincs reális kereskedelmi értéke a drótnélküli zenelejátszóknak.

Ugyan ki adna ki pénzt egy eszközért, ami olyan üzenetet közvetít, ami senkihez sem fog elérni?”


6. Az olajfúrás ma már a mindennapok rész, de 1859-ben, Edwin L. Drake így vélekedett az dologról:
„Olajfúrás? Ezt úgy értitek, hogy fúrjunk le a föld alá, mert ott olajat fogunk találni? Ti teljesen megőrültetek!” Az igazság az, hogy még ugyanebben az évben sikerült olajat találni a föld alatt.


7. 1916-ban Charlie Chaplin színész, producer, rendező és stúdióalapító nem sok jót jósolt a ma népszerű mozinak:
„Csak egy hóbort, konzervált dráma! A közönségnek hús-vér játék kell a színpadon. Ezt akarják látni!”8. 1880-ban, Henry Morton, a Stevens technológiai intézet elnöke el sem tudta képzelni, hogy a villanykörte olyan népszerű találmány lesz, hogy anélkül manapság el sem tudjuk képzelni az életünket:
„Mindenki rá fog jönni, hogy ez egy kudarcra ítélt tárgy.”


9. Mindennapos probléma, hogy az emberek túl sok időt töltenek a tévé előtt, ezért sokan örültek volna, ha 1946-ban Darryl Zanuck, a 20th Century Fox filmproducerének jóslata valóra válik:
„Nem lesz hosszú életű a televíziózás, mert az emberek bele fognak fáradni abba, hogy minden este egy dobozt nézzenek.”


10. A reggeli és/vagy délutáni dugóban ülve sok sofőr átkozhatja a sorsot, hogy miért nem lehetett igaza 1903-ban Michigan Savings Bank elnökének, aki így érvelt Henry Ford ügyvédjének amellett, hogy ne tegyen pénzt a Ford Motor Company cégbe:
„Lovak mindig lesznek, de az autó csak újdonság, egy hóbort.”


11. Egyre több háztartásban található legalább egy számítógép, pedig 1977-ben Ken Olson, a Digital Equipment alapító elnöke még így látta az ezzel kapcsolatos jövőt:
„Senkinek sincs szüksége számítógépre az otthonában.”


12. Nem csak a repülésnek, hanem a vonatozásnak sem jósoltak nagy jövőt a múltban, ugyanis 1800-ban dr. Dionysys Larder, a University College London professzora ezt jelentette ki:
„A gyorssebességű vonatozás kivitelezhetetlen, mert az utasok nem tudnának lélegezni, megfulladnának.”


13. 1916-ban egy tankbemutatón Douglas Haig brit tábornok asszisztense egyenesen árulásnak tekintette a hadsereg új találmányát:
Abszurd elképzelés, hogy a lovas katonaságot ezek a vasból készített gépek válthatják fel. Ez egy kisebb árulással érne fel.”


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések