Emlékszel még a régi idők kedvenc péksütijére, az ökörszemre? Most készítsd el túrós, gyümölcsös változatban!
Karlsbaldi túrós, töltött túrós vagy ökörszem: bárhogy is hívod, ez a puha, kelt tésztából készült sütemény nagyon kapós lesz. Igazi régi kedvenc, amit legtöbbször a nagyik sütöttek. Tökéletes tízórai, vagy egy kiadós leves, főzelék után remek második fogás is lehet. Ebből a tésztából sima brióst is bátran készíthetsz. Bármilyen más gyümölccsel is kipróbálhatod. Kevés túrót meghagyhatsz, hogy rámorzsold majd a sütire.
Hozzávalók:
TÉSZTÁHOZ
30 dkg liszt
5 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2 dl tej
0.8 dl olaj
1 db tojás
1 csipet só
1 db tojás
TÖLTELÉKHEZ
50 dkg túró
20 dkg áfonya
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
KENÉSHEZ
1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához a tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a vaníliát, a sót, a tojást, az olajat és a megkelt élesztőt. Gyúrd össze, majd, amikor már szép fényes, sima, takard le, és keleszd a duplájára körülbelül fél-egy óra alatt.
Közben készítsd el a tölteléket. A túrót villával törd meg, add hozzá a kicsit pépesített áfonyát, majd keverd hozzá a cukrot, a tojást és a vaníliát. Ezt követően nyújtsd ki a tésztát, és egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. A korongok közepébe nyomj lyukat egy kisebb pohárral úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. A tésztát rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kanalazz a mélyedésekbe a túrós töltelékből, majd a kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.
0 Megjegyzések