A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pattanásig feszült a helyzet! Polgárháború törhet ki egy országban

Fegyveres puccs lehet az egyetlen lehetőség Maduro leváltására
Nicolás Madurot egy caracasi katonai rendezvényen tartott beszéde közben érte a dróntámadás. A robbanóanyaggal felszerelt drónok a pódium közelében robbantak fel, a merényletkísérletben senki sem sérült meg.Az államfő szerint a támadás hátterében a venezuelai jobboldal és a kolumbiai elnök áll.

„Ez egy személyem ellen elkövetett kivégzési kísérlet volt. Nincs kétségem afelől, hogy a támadás mögött a venezuelai és a kolumbiai jobboldal áll, a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos vezetésével” – nyilatkozta Nicolás Maduro.

A hatalmas készletekkel rendelkező Venezuela szinte kizárólag csak olajat exportál, így az olajár esése gyakorlatilag az ország gazdaságának összeomlásához vezetett. Tavaly április óta folyamatosak a rendszeresen emberáldozatot is követelő tüntetések.

Kétszáz ellenzékit Venezuela börtöneiben tartanak fogva

Sok politikus már elhagyta az országot, kétszáz ellenzékit pedig Venezuela börtöneiben tartanak fogva. A merénylet szervezésével megvádolt egyik fiatal képviselőt, Juan Requesenst éjszaka, otthonából vitték el a fegyveres biztonsági szolgálat tagjai.

„Egy videót szivárogtattak ki az internetre, ahol valószínűleg valamilyen befolyásoltság alatt részleges vallomást tett. Ennek a valóságtartalmát megkérdőjelezik, alapvetően viszont Nicolás Maduronak jelenleg nincs szüksége arra, hogy különösebb bírósági, vagy egyéb más szabályokat betartson ahhoz, hogy valakire a bűnösség látszatát ráhúzza” – vélekedett Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet tudományos igazgatóhelyettese az M1 Világ című magazinjában.

A volt ellenzéki képviselő a kiszivárogtatott videóban úgy vallott, hogy a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs alatt álló korábbi ellenzéki képviselő, Julio Borges utasításait követte a merénylet megszervezésében.

„Hetekkel ezelőtt keresett fel Julio Borges, hogy Venezuelából Kolumbiába tartva találkozzak valakivel. Csak azt tettem, amire egy üzenetküldő szolgáltatáson keresztül utasítottak” – mondta Juan Requesens korábbi ellenzéki képviselő.

Nem várható változás

A Venezuelában kialakult helyzetben a közeljövőben nem várható változás. A jelenlegi elnököt a nemzetközi közösség által bírált májusi választáson további hat évre megválasztották, így Nicolás Maduro leváltására, szakértői vélemények szerint, a fegyveres erőszak lehet az egyetlen lehetőség.

A helyzetet pedig tovább nehezíti az országból való tömeges kivándorlás.

„Nagyon szomorú képsorokat lehet látni, hogy venezuelaiak ezrei naponta hogyan hagyják el az országot a legkülönbözőbb irányban. Például a Venezuelával nem szomszédos Ecuadorban már rendkívüli készültséget vezettek be, ugyanis annyi bevándorló érkezett már Kolumbián keresztül, hogy egyszerűen nem képesek őket ellátni” – közölte Nagy Sándor Gyula.

Ugyanez a helyzet Brazília egyes északi tartományaiban, ahol szintén a katonaság és a brazil szövetségi kormány segítségét kérték. Nem beszélve Kolumbiáról, ahol már kétmillió fölött van a menekültek száma – tette hozzá.

Regionális feszültségeket okoz a tömeges migráció

Ki fogunk tartani a humanitárius vésztartalék megerősítése mellett, amelynek segítségével meg tudunk majd birkózni ezzel a krízissel. Javaslatot teszünk egy ENSZ-küldött megbízására, aki koordinálni tudja a válság miatt szükséges, többoldalú intézkedéseket – jelentette ki Kolumbia külügyminisztere.

A tömeges migráció okozta regionális feszültségek ellenére a környező országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a venezuelai bevándorlóknak valamilyen minimális szintű ellátást tudjanak biztosítani: a gyerekek megkapják a szükséges oltásokat, és az alapvető élelmezésről is igyekeznek gondoskodni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések