Elronthatatlan, házias süti, ami eszméletlenül finom.
A nagymamák szoktak ilyen isteni finom sütiket sütni - érdemes kipóbálni.
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg ráma margarin
45 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
1 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. tejföl
1 csipet só
a töltelékhez:
2 kg alma
fahéj (ízlés szerint)
cukor (ízlés szerint, attól függ, hogy mennyire savanykás az alma)
(a tepsi mérete: 20 cm x 36 cm)
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tészta többi hozzávalóival ruganyos tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk a tésztát és kb. 10-15 percre betesszük pihenni a hűtőbe. Két cipóra osztjuk. (Én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom, ez lesz a süti alja. Míg a kisebbik cipó meg a süti teteje lesz).
Közben meghámozzuk és lereszeljük az almát.
A lereszelt almát megcukrozzuk és megszórjuk fahéjjal.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Először a nagyobbik cipót egy lisztezett felületen, tepsinagyságúra kinyújtjuk.
Sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük a tésztát.(Rá segíthetünk úgy is, hogy ha nem pont akkora lett a tésztánk, mint a tepsi, akkor kézzel kicsit bele "tapicskoljuk").
Vékonyan megszórjuk a tésztát zsemlemorzsával és erre ráhelyezzük a levétől kinyomkodott reszelt almát, egyenletesen elosztjuk az almát (fontos, hogy az almát jól kinyomkodjuk, máskülönben átázik a tészta).
Kinyújtjuk a kisebbik cipót is és ráhelyezzük az almás tésztára. Villával kicsit megszurkáljuk a tészta tetejét. Felvert tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
Ha teljesen kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét és szeletelhető.
0 Megjegyzések