Hirdessen itt

Mennyit hízhatok a terhesség alatt?

Nagyon jó kérdés, és bizony a várandós nők többségét foglalkoztatja is, hogy mennyit hízhatnak a terhességük alatt. A válasz azonban nem olyan egyszerű, nem lehet csak mondani egy súlyt, ehhez több dolgot is figyelembe kell venni.

Egy sor szempont

Ahogyan azt említettük, nem olyan egyszerű megmondani, hogy mennyit hízhat egy kismama a várandóssága során, ez ugyanis nagyon egyénfüggő. Befolyásolja a hormonháztartás, pajzsmirigyműködés, a genetika (hízásra való hajlam), az életkörülmények, a munka, az életvitel, a stressz, stb.

Mégis, azért alapvetően meghatározható egy átlagos érték, amit a szakemberek nagyjából 12 kilóban állítanak meg. Ez azonban valóban csak egy viszonyítási érték, hiszen 12 kiló hízás egy 50 kiló körüli kismamánál egyáltalán nem gond, míg egy 100 kiló feletti esetében sajnos komoly problémával is járhat. Az egészségesnek tekintett hízás mértékének megértéséhez tudnunk kell, hogy maga a várandósság minden esetben testsúlygyarapodással jár, ez a természetes, és az egészséges. Amivel mindenképpen számolnunk kell:

A baba súlya. Ez nagyjából 2800 és 4000 gramm között szokott lenni, vagyis az átlagos érték 3500 gramm körül található.
 Méhlepény súlya. Természetesen ez is változó, nagyjából 500 gramm
 Magzatvíz 900 gramm
 Méh súlya. A még a várandósság alatt a kezdeti 40 grammról 900 grammosra növekszik
 Emlők súlya. Ebben is az átlagos értékeket érdemes figyelembe venni, ami körülbelül 450 gramm
 Anyai zsírtartalék. A szervezet nem csak a várandóssághoz, hanem a szoptatáshoz is raktároz zsírt. Ennek mértéke személyfüggő, átlagosan 2500-3000 gramm közötti
 A test víztartalma a várandósság alatt nagyjából 1800 grammal nő
 A vérmennyiség is növekszik, ez körülbelül 1400 grammot jelent

A felsorolt adatok mutatják, hogy nagyjából 12 kilogramm a hízás, melyet a szakemberek ideálisnak tartanak.

Mennyi az annyi?

A hízás mértéke nagyban függ a kezdeti súlytól, illetve a testtömegindextől. Ezt kiszámolni úgy lehet, ha a kilogrammban megadott testtömeget elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével. Agy kapunk egy számot, mely alapján besorolhatjuk magunkat egy-egy kategóriába.

19 és 26 között a normál súlyú nők értéke van. ez alatt alultáplált, e felett pedig túlsúlyos, 30-as érték felett veszélyesen túlsúlyos illetőről van szó. A normál tartományban a hízás mértéke a szakemberek szerint 12-16 kilogramm közötti. Alatta 18 kilogrammig tekintik normálisnak, míg felette 7-12, vagy 7 kilogramm alatti érték az ideális.

A hízáshoz hozzájárulnak a beidegződések, a tévhitek, mint hogy kettő helyett kell enni, és sajnos bizonyos esetekben a várandós vitaminok is.

Ne szedjem?

Ratkó Tünde, a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes egyes anyagokat elkerülni, mint a B6-vitamint, mert annak csak bizonyos trimeszterekben van jelentősége.

Ez az anyag nagyon fontos a baba fejlődésének szempontjából, így mindenképpen szüksége van rá a szervezetnek az első két trimeszterben. A harmadikban a baba már „csak" súlyban gyarapszik, a szervek ekkorra már kifejlődtek, vagyis a B6-vitamin elhagyható. Az agyagtól való félelem annak köszönhető, hogy ez a vitamin bizony növeli az étvágyat, ami hozzájárulhat a túlzott súlygyarapodáshoz is! 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések