A klasszik krumplifőzeléket mindenki szereti, nem véletlenül a szerkesztőségi ebédeink visszatérő eleme ez a kaja. Szoktuk sült virslivel, tojással, pörkölttel enni, de a legjobban fasírttal szeretjük. Zé most megmutatja, hogyan készül. Figyeljétek!
Hozzávalók
3 - 4 ek olaj
1 fej hagyma
1 tk pirospaprika
1 ½ kg krumpli
só, bors
1 tk szárított majoranna
2 babérlevél
1 tk cukor
1 ek ecet
víz
1 - 2 ek tejszín (ízlés szerint)
1 ek hideg vaj
200 g ALDI Kokárdás tejföl
30 g keményítő
1 ek víz
A fasírthoz:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk pirospaprika
1 szelet szikkadt kenyér beáztatva
500 g darált sertéshús
só, bors
1 tojás
1 ek zsemlemorzsa
1 tk őrölt majoranna
A panírozáshoz:
liszt, zsemlemorzsa, tojás, bő olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy lábasban egy kevés olajon elkezdjük párolni az apróra vágott hagymát. Közben kockára vágjuk a krumplit. Miután üvegesre párolódott a hagyma, megszórjuk a pirospaprikával és beledobjuk a felkockázott krumplit. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát, cukrot. Jó alaposan elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy a ¾-ig ellepje és hagyjuk, hogy puhára főjön. A habaráshoz összekeverjük a tejfölt, a keményítőt és a vizet. Ha a krumpli megfőtt, hozzáadjuk az ecetet, majd a habarást és kb. fél perc alatt megvárjuk amíg besűrűsödik. Hozzádobjuk a vajat és a tejszínt, majd jól elkeverjük.
A fasírthoz csinálunk egy alapot: egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd mehet a zúzott fokhagyma és a pirospaprika is rá. Kinyomkodjuk a beáztatott kenyeret és egy keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a fasírt többi hozzávalóját, a hagymás alapot is és gombócokat formázunk belőle. Bő olajat hevítünk és közben a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa eljárás szerint megforgatjuk a golyókat benne és az olajban kisütjük. A főzeléket a fasírttal tálaljuk. Kééész!
0 Megjegyzések