A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Külügyminiszter lesz az új szlovén kormányban Miro Cerar leköszönő kormányfő

Külügyminiszter lesz az új szlovén kormányban Miro Cerar leköszönő kormányfő, a Modern Közép Párt (SMC) elnöke.
Miro Cerar újságíróknak szerdán elmondta, hogy az ötpárti koalíció többi elnöke is kulcsfontosságú szerepet tölt majd be.

A június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec Listája (LMS) elnökét, Marjan Sarecet a múlt héten rendkívüli ülésén választotta meg a szlovén parlament miniszterelnök-jelöltnek. 

A szociáldemokraták (SD) elnökéről, Dejan Zidanról már korábban is tudni lehetett, hogy a házelnöki tisztséget tölti majd be. Alenka Bratusek volt miniszterelnök (Stranka AB) az infrastrukturális, míg a nyugdíjaspárt (DeSUS) elnöke, Karl Erjavec ügyvivő külügyminiszter a védelmi minisztérium élére kerül.

Cerar újságíróknak kijelentette: keserűség nélkül, nyugodtan távozik a miniszterelnöki posztról, mert mandátuma alatt sikerült Szlovéniát kihúznia a válságból, és növelnie a politikai párbeszéd kultúrájának színvonalát az országban. Hozzátette: pártja a minisztériumok negyedét vezeti majd. 

Kiemelte: a jelenleg működő 17 minisztérium számának csökkentéséről, valamint arról, hogy a többi tárca élére ki kerül, a jövő héten mondanak biztosat. 

Úgy vélte: az új kormány, amely formálisan kisebbségi kormányként működik majd, sok megbeszélést és konstruktív együttműködést igényel azon pártok részéről, amelyek alkotják. Ő személyesen - mint mondta - a legtöbb energiát abba kívánja fektetni, hogy 2021-ben, amikor Szlovénia másodszor veszi át az Európai Unió soros elnökségét, az országot az Európai Unió magjában tartsa. 

A 90 fős parlamentben az ötpárti koalíció 43 szavazattal rendelkezik. A kormányt kívülről támogatja a szélsőbaloldali Baloldal (Levica) 9, és a két kisebbségi képviselő egy-egy szavazattal. A nemzeti kisebbségeknek két garantált helyük van a parlamentben. Horváth Ferenc magyar és Felice Zizan olasz képviselő már korábban elmondta, hogy nem kíván a "mérleg nyelve" lenni, és azt a miniszterelnök-jelöltet támogatja majd, aki többséget tud szerezni a parlamentben. 

A június eleji parlamenti választást a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani.

Sarecnek legkésőbb szeptember 1-ig be kell nyújtania kormánya névsorát a parlamentnek, azt még meg is kell szavaznia a nemzetgyűlésnek. A kabinet várhatóan szeptember közepén kezdheti meg működését, amely azonban szakértők szerint nem lesz hosszú életű.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések