Hirdessen itt

Kémkedéssel vádolnak egy bebörtönzött emberi jogi aktivistát Iránban

A június óta börtönben lévő Naszrin Szotudeh iráni ügyvédet és emberi jogi aktivistát a meglévő vádak mellett már kémkedéssel is gyanúsítják – tudatta az IRNA iráni hírügynökséggel Szotudeh ügyvédje.
A most bebörtönzött aktivista ügyvédként az év elején még azokat a nőket képviselte, akiket az iszlám köztársaságban kötelező kendőviselés elleni tiltakozás miatt tartóztattak le.

„A vádak először csak rendszerellenes propagandáról szóltak, de most már kémkedéssel is gyanúsítják” – mondta Szotudeh ügyvédje, Padzsam Derafsan, hozzátéve, hogy a hatóságok nem mondták meg, melyik országnak való kémkedésről van szó.

Naszrin Szotudehet, aki elutasítja az ellene felhozott összes vádat és nem élt a huszonötezer eurós óvadék lehetőségével, a teheráni Evin börtönben tartják fogva. Szotudehet 2011-ben a teheráni bíróság már hasonló vádakkal hat évre ítélte. 2012-ben Szaharov-díjat kapott megosztva honfitársával, a filmrendező Dzsafar Panahival, amelyet Sirin Ebadi, a 2003-as Nobel-békedíj kitüntetettje vett át helyette. Szotudehet 2013-ban kiengedték, és idén júniusban vették újra őrizetbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések