A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az uniós befizetések leállításával fenyegetőzik az olasz kormányfőhelyettes

Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem tud megoldást találni a menekültek befogadására. 
Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a Cataniában veszteglő migránscsoportra utalva az olasz közmédiának nyilatkozva pénteken azt mondta: "Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására. Ne szórakozzanak velünk", hozzanak döntést.

Luigi di Maio felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a szicíliai város kikötőjében veszteglő migránscsoport sorsáról. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy Olaszország indokot keres a "veszekedésre" az Európai Unióval. Reméli, hogy az EU pénteken döntést hoz - mondta, arra az informális találkozóra utalva, amelyet Brüsszelben tartanak.

Luigi Di Maio megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. "Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt" - mondta. 

Az M5S vezetője évi 20 milliárd euróról beszélt, más források szerint azonban Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott. 

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter a Sussidiario.net internetes portálon az EU-tagállamok "tényleges és gyorsabb együttműködését" sürgette a cataniai migránscsoport helyzetének megoldása érdekében. 

Davide Faraone, az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szenátora közlése szerint a Diciotti fedélzetén levő 150 migráns egyre türelmetlenebb és néhányan éhségsztrájkba kezdtek. 

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója augusztus 16-án vette a 177 fős migránscsoportot fedélzetre. 

Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az M5S politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin. 

Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai, szomáliai és szudáni férfiakról van szó. 

A hajót hatósági gyűrű övezi, senki sem közelítheti meg, de Catania kikötőjében napok óta emberi jogi aktivisták tüntetnek. Csütörtök este megpróbálták megakadályozni, hogy egy rendőrségi jármű a hajóhoz menjen, a rendőrök a tüntetők egy részét visszaszorították. 

Az olasz ügyészszövetség (ANM) tiltakozását fejezte ki a Liga egyik parlamenti képviselője, Giuseppe Bellachioma közösségimédia-bejegyzései ellen, miután a politikus azzal fenyegetőzött, hogy ha bármelyik ügyészség eljárást indít Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője ellen a migránsok visszatartása miatt, akkor a Liga tagjai elmennek az ügyészekért otthonaikba. 
   
MTI


  • LMP: legyenek biztonságosabbak a gyalogátkelők az iskolák környékén!
  • Megkezdődött a Tom-Ferr Zrt. csőgyárának építése Tatán
  • Vidéki Színházak Fesztiválja - Első alkalommal a Pesti Magyar Színházban
  • Gyerekeit vitte lopni egy apa Salgótarjánban
  • Profession.hu: a magyarok 44 százaléka nem a legmagasabb iskolai végzettségének megfelelő helyen dolgozik
  • Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések