A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így menekültek meg a halál torkából az összeütközött vitorlázógép pilótái Békés megyében

Csak a páratlan szerencsén múlt, hogy nem tragédiával ért véget egy egyszerű hét végi légi gyakorlat a Békés megyei Vésztő felett. Információnk szerint két vitorlázógép indult útnak Szegedről, és bravúros trükköket mutattak be a település felett. Szemtanúk szerint, aki csak látta, tátotta a száját a gépek látványos kunsztjaitól.
„Mintha nekünk csináltak volna egy külön műsort, a kertemből figyeltem őket. Csak később tudtuk meg, hogy egyikük nem messze lezuhant” – magyarázta lapunknak egy helybéli asszony.
A magyar és a cseh pilóta – egyelőre ismeretlen okból – összeütközött a levegőben. A magyar férfi a sérült gépet szerencséjére még el tudta kormányozni a békéscsabai reptérig, ahol gond nélkül landolt, cseh kollégája azonban menthetetlenül zuhanni kezdett. Vitorlózógépével nem messze a településtől, a kukoricásban landolt. Amikor látta, hogy egy szántóföld közeledik és biztonságos magasságba süllyedt, ejtőernyővel a hátán kiugrott a gépből.

A rendőrség tájékoztatása szerint mentőhelikopterrel keresték a férfit, aki – hála az enyőnek – karcolások nélkül élte túl a kemény landolást.
Varga Gábor szakértő szerint a két pilóta végig egymásra volt utalva.
„Ebben a légtérben nincsenek légiirányítók, nem súgnak a fülükbe. Teljesen egymásra voltak utalva, így, ha baleset történik, az csak az ő hibájukból történhetett. Ezekben a gépekben nincse motor, a szélre, az áramlatokra vannak utalva, így bármelyik nem ideális a kettő közül, nem javasolt a repülés. A gépek alakja is nagyon fontos, ugyanis a legkisebb elváltozás is tragédiához vezethet” – vélekedett a szakértő.
A gép Sánta István földjén landolt, aki a rendőrségről tudta meg, hogy mi történt. Mint mondta, az időjárásnak köszönhetően így is rájárt a rúd a termésére, nem hiányzott neki, hogy a kukoricása is megcsappanjon, de örül, hogy senkinek sem lett baja.

Az ügyben a rendőrség és a Légügyi Hatóság is vizsgálatot indított.

Tragédiával végződött

Nemrégiben borzalmas tragédiával végződött két férfi tesztrepülése. A 61 és 42 éves pilóta egy elektromos kisgépet próbált ki, amikor ismeretlen okból lezuhantak Pécs környékén a kukoricásban. Azonnal kigyulladt a jármű, esélyük sem volt a túlélésre. Esetükben még mindig tart a nyomozás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések