A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így fogyasztanak a csípős, fűszeres ételek - Mennyi kell belőlük, hogy pörögjön az anyagcsere?

A csípős ételek segítenek a kalória- és zsírégetésben.
A magyar konyha egyik alapja a pirospaprika. Készül belőle por vagy ledarálva Erős Pista, de szinte minden klasszikus ételben megtalálható valamilyen változatban. Úgy néz ki, a paprikamánia nemcsak finom íze miatt lehet fontos része a magyar háztartásoknak. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a csípős ételek jótékony hatással vannak az egészségre, és még a fogyókúrát is támogatják.

A mágikus összetevő, amitől a paprikák csípősek, a kapszaicin jó segítség lehet a diétához, ráadásul fájdalomcsillapító hatása is van, ezért használják többek közt az ízületi gyulladás, az idegi fájdalom és a derékfájás enyhítésére is. A kapszaicin a DNS-t is védi a rákkeltő anyagok káros hatásától, valamint serkenti a vérkeringést. A kapszaicint megtalálhatod majdnem mindenben, aminek az íze csípős. 

Ezek a fűszernövények egy, a Chemical Senses-ben megjelent 2011-es tanulmány szerint csökkentik az étvágyat. A kutatás résztvevői azt állították, hogy a Cayenne-borstól kevésbé kívánták a zsíros, édes és sós ételeket.

A teltségérzetet is fokozzák a csípős ételek. Az Appetite, vagyis Étvágy magazinban megjelent 2014-es klinikai kutatás során egy csoport átlagos étrendű embernek kapszaicintartalmú étrend-kiegészítőt adtak, és arra jutottak, hogy azok, akik kaptak a kapszaicinből, hamarabb laktak jól, és kevésbé ették túl magukat, mint a kontrollcsoport tagjai.
Ezenkívül a csípős ételek az anyagcserét is fokozzák. A fűszerek megnövelik a test hőmérsékletét, ami hozzájárul, hogy az több energiát használjon fel. Aki Cayenne-borsot vagy csípős paprikát tesz az ételére, az akár 119 kalóriával is többet égethet el egy nap alatt, mint az, aki nem. Sajnos azonban ez a hatás nem mindenkinél érvényesül ugyanúgy.

A kapszaicin kevésbé használható a kórosan elhízott embereknél, és a hatása sem tart olyan sokáig, mert a test ellenállást fejleszt ki a hővel szemben.

Ha kalóriát nem is éget a túlsúlyos embereknél, zsírt igen. Az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent 2008-as tanulmány szerint, ami a kapszaicin túlsúlyos egyénekre gyakorolt hatását vizsgálta, a vegyületnek a kalóriaégetésben nem volt jelentős szerepe, viszont a zsírvesztést támogatta.

Érdemes beiktatni a Cayenne-borsot vagy az erős paprikát az étrendbe, de más erős fűszerek is segíthetik az anyagcserét, páldául a curry. Pár héten belül érezhető lesz a hatás. A paprika kiváló fűszer lehet a reggeli tojásrántottán vagy a sovány húsokon, szószokban és levesekben. A rizst is kellemesen feldobja.
A legtöbb paprikát tartalmazó klasszikus ételünk azonban tele van vörös húsokkal és zsírral. Érdemes lehet inkább sovány húsokat használni, vagy kicsit átalakítani a receptet, mert hiába a paprika, attól még az étel egészségtelen marad. A babos és paradicsomos ételek jó kiegészítője lehet az erős paprika, ezek ugyanis laktató és egészséges összetevők. Igyekezz kerülni a zsíros tejfölt és sajtokat, amikor összeállítod a kész ételt. Így használva a paprika és a Cayenne-bors nemcsak az ízeket fokozza, hanem a zsírégetést is. Bár a csípős ételektől valószínűleg nem fogsz ruhaméreteket fogyni, segítenek tenni egy lépést az egészségesebb élet felé.

Egy dologra érdemes ügyelni. Nem mindenki tudja ugyanolyan mértékben kihasználni a kapszaicin pozitív hatásait. Aki allergiás a kivire, a banánra, a mogyoróra, az avokádóra vagy a latexre, lehet, hogy erre az anyagra is az. Ráadásul az arra érzékenyek körében a kapszaicin irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját is. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések