Angosztura latin neve: Angostura trifoliata. syn. Cusparia febrifuga, Galipea officinalis
Dél-Amerikában (Brazíliában, Kolumbiában) honos cserje, vagy fa. Barnásszürke kérge (angosztura cortex, angosztúra kéreg) a fűszer. Gyengén fűszeres illata, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás (a nevezetes Angosztúra-keserű) egyik speciális alapanyaga. (Ma már helyettesítik a Gentiana lutea - Sárga tárnics gyökérkivonatával)
Az indiánok a kéreg porát a vízbe szórva a halak elkábítására is használják.
Hatóanyagai
Illóolaj, angoszturin, keserű anyag, gyanta, növényi savak és alkaloidok (kuszparin, galipin).
Felhasználása
a gyógyszeriparban, emésztést elősegítő, görcsoldó, hasmenés elleni elixír, tinktúra
az élelmiszeriparban keserű likőrök, gyógyborok, a háztartásokban bólék készítéséhez használják.
0 Megjegyzések