Fiatal fogatlovak világbajnoksága lesz Mezőhegyesen

Hét ország negyvenhárom versenyzője indul majd a fiatal fogatlovak idei, már negyedik világbajnokságán Mezőhegyesen a jövő héten, szerdától vasárnapig.
Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a szervezőbizottság elnöke a mezőhegyesi lovaspályán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvény célja, hogy nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítsanak a fiatal (5-7 éves) lovak versenyszerű megmérettetésének, és a teljesítményük alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltassanak a tenyésztőknek. Az is céljuk, hogy szakmai alapokon álló piaci lehetőségeket teremtsenek a külföldi és magyar lófajták számára. A korábbi világbajnokságokon jól szereplő hazai lovak közül több is a helyszínen elkelt, külföldi kézbe került - említette meg. 

Szeretnék elérni, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség a jövőben a fiatal fogatlovak világbajnokságát állandóan Mezőhegyesen rendezze meg. 

Az Ausztriából, Lengyelországból, Luxemburgból, Németországból, Olaszországból, Romániából és Magyarországról érkező versenyzők egyes, kettes és négyes fogatokkal mérkőznek meg egymással.

A házigazda ménesbirtok Papp János kettesfogat-hajtó magyar bajnokkal indul, aki nonius fajtát hajt, de a magyar történelmi lófajták közül indulnak például lipicaiak is. 

Az egyértelmű favorit Németország, hiszen versenyzői az elmúlt három évben tizenkét érmet gyűjtöttek be, közöttük hat aranyat. Erősnek számít ebben a kategóriában Lengyelország is a hét érmével.

A hajtók közül a legnagyobb név a lengyel egyesfogat-hajtó világbajnok Bartlomiej Kwiatek, aki húgával, Weronikával negyedszer indul Mezőhegyesen.

A magyar fogatok Mezőhegyesen és Füzesgyarmaton készültek a világbajnokságra a német Peter Fischer kapitány segítségével, aki a szervezők szerint a magyar lovak és hajtók fejlődését tapasztalta, a mezőhegyesi adottságokat szupernek nevezte és a magyaroktól az idén vb-érmet vár.

MTI

0 Megjegyzések

Hirdetés