A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Befejeződött a Táncsics Mihály Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány ellenőrzése

Befejeződött a Táncsics Mihály Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány 2015-re és 2016-ra vonatkozó ellenőrzése, illetve a 2013-at és 2014-et érintő utóellenőrzése - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint az LMP által alapított Ökopolisz Alapítvány esetében az ÁSZ feltárta, hogy megsértette a törvényi előírást, mert nem tette közzé - 4 millió 537 ezer forint értékben - a részére nyújtott támogatást.

Az alapítvány az ellenőrzött időszakban évente 67,6 millió forint költségvetési támogatásban kapott - tették hozzá.

Az ÁSZ szerint a pártalapítvány a szabályszerű gazdálkodás feltételeit nem teremtette meg, a törvény által előírt gazdálkodási tárgyú szabályzatok elkészítési kötelezettségének nem tett eleget. A ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű, mert a számviteli törvény és a belső szabályozás előírása ellenére az utalványozást, illetve a végrehajtás igazolását nem végezték el. 

A pártalapítvány a tevékenységéről szóló jelentéseket és a számviteli beszámolókat nem szabályszerűen készítette el, ugyanakkor közzétételi kötelezettségének az éves jelentések és a számviteli beszámolók tekintetében a jogszabályi előírások szerinti határidőben eleget tett.

Az utóellenőrzés megállapította, hogy a 2013-ra és 2014-re szóló számvevőszéki jelentésben foglalt megállapításokhoz az Ökopolisz Alapítvány hat pontból álló intézkedési tervet készített, azonban az abban meghatározott feladatok többségében nem hajtotta végre.

Az MSZP által létrehozott Táncsics Mihály Alapítvány saját tőkéje 2016 végén 99,3 millió forint volt, és az ellenőrzött időszakban évente 234,2 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

Az ÁSZ azt állapította meg, hogy a pártalapítvány működése és gazdálkodása kereteit meghatározó alapító okirata és a gazdálkodásra vonatkozó belső szabályozása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Az ellenőrzött időszakban a pártalapítvány a kapott támogatásokat szabályszerűen fogadta el és számolta el. A ráfordítások elszámolása 2015-ben nem volt szabályszerű, 2016-ban azonban már megfelelt a jogszabályi előírásoknak. 

A pártalapítvány tevékenységéről szóló jelentéstételi kötelezettségének eleget tett, az éves jelentések elkészítése és közzététele szabályszerű volt. Ugyanakkor a számviteli beszámolók adatait a jogszabályi előírások ellenére leltárral nem támasztotta alá, így a beszámoló elkészítésekor nem érvényesült a számviteli törvény szerinti valódiság elve - írták.

Az utóellenőrzés során megállapították, hogy az alapítvány hét pontból álló intézkedési tervet készített, az abban meghatározott feladatokat a vállalt határidőben végrehajtotta, amely hozzájárult a könyvvezetés és a gazdálkodás szabályozottsága javulásához.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések