Hirdessen itt

Vb 2018: Horvátország története során először jutott döntőbe (videó)

Hiába vezetett Anglia egy mérkőzés eleji szabadrúgásgóllal, Horvátország ki tudott egyenlíteni, majd a hosszabbításban megfordítva az elődöntőt története során először bejutott a világbajnokság döntőjébe. 

Horvátország-Anglia 2-1 (0-1), (1-1), (1-1)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 20 óra. Vezette:Cüneyt Cakir (török)

Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinic (Pivaric, 94.) – Rakitic, Brozovic – Rebic (Kramaric, 101.), Modric (Badelj, 118.), Perisic – Mandzukic (Corluka, 115.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Anglia: Pickford – Walker (Vardy, 112.), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (Dier, 97.), Lingard, A. Young (Rose, 91.) – Kane, Sterling (Rashford, 74.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gól: Perisic (68.), Mandzukic (109.) ill. Trippier (5.)
Sárga lap: Mandzukic (48.), Rebic (96.) ill. Walker (54.)

Horvátország története során először, Anglia másodszor harcolhatta ki a döntőbe jutást Moszkvában. Az már tegnap eldőlt, hogy a mai győztesre Franciaország vár a vasárnapi fináléban. Július 12-e szomszédunknál futballünnepnek számít ugyanis ezen a napon szerzett bronzérmet a horvát válogatott 1998-ban. 

A két csapat eddig hatszor mérkőzött egymással korábban Európa-bajnokságon, világbajnoki selejtezőn és Eb-selejtezőn is nézett farkasszemet a két csapat, de világbajnokságon most először rendeztek horvát-angol meccset. 

 Anglia gyakorlatilag az első akciója után veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást és az ötödik percben Kieran Trippier a hálóba tekerte a labdát. 


Az angolok könnyedén eldönthették volna a mérkőzést ám a 29. percben Subasic két óriási védéssel őrizni tudta az eredményt. A háromoroszlánosok részéről Jesse Lingard is gólt szerezhetett volna, ám az ő lövése nem talált kaput. 

A horvátok alárendelt szerepet játszottak az első 45 percben, de Ante Rebic így is majdnem kiegyenlített a félidő közepén. 

A 65. percben Rakitic került közel az egyenlítéshez, ám a lövését még időben blokkolni tudták az angol védők. Három perccel később azonban Sime Vrsaljko  labdáját Ivan Perisic gólra váltotta. 


Az Internazionale sztárja majdnem megduplázta góljai számát a 72. percben, ám csak a kapufát találta el. A kipattanóra Ante Rebic érkezett, ám Jordan Pickford egy bravúros védéssel megakadályozta a gólszerzést. 

Az utolsó percben Harry Kane fejelhette volna döntőbe az angolokat, ám a csapatkapitány nem tudott jól labdába érni, így jöhetett a hosszabbítás. 

A 2x15 percre a két csapatnak négy illetve három cseréje maradt és így a ráadás első perceiben leginkább a cseréket lehetett feljegyezni, az első nagyobb lehetőséget John Stones hagyta ki, akinek a próbálkozását a gólvonalról vágták ki a horvát védők. 

Az első negyedóra végén Mario Mandzukic próbált gólt szerezni, ám nemcsak, hogy nem tudott kapuba találni, de ütközött Jordan Pickforddal. 

Úgy tűnt a horvát csatár lesérült, de a második játékrészre azért ki tudott futni. 

Ennek akkor volt jelentősége amikor a 109. percben Mandzukic gólhelyzetbe került és Pickford mellett belőtte Horvátország vezető gólját. 


Az angolok dolgát tovább nehezítette, hogy Kieran Trippier  lesérült és mivel elfogytak a Gareth Southgate cseréi, így a háromoroszlánosok 10 emberrel játszották végig a véghajrát. 

Az utolsó percekben a horvátok még növelhették is volna előnyüket, ám Marcelo Brozovic lövésénél Pickford résen volt és így végül nem változott az eredmény. 

Horvátország története első világbajnoki döntőjét játssza vasárnap délután Franciaországgal szemben. A horvát válogatott a futballtörténelem tizenharmadik olyan nemzeti csapata amely eljutott a döntőig. A horvátok azzal is történelmet írtak, hogy egyetlen más válogatott sem vívott meg három egyenes kieséses mérkőzést, amely nem dőlt el 90 perc alatt. 

Anglia 1990 után vív ismét bronzmérkőzést a világbajnokságon. A mai meccset elveszítő gárda ellenfele az a Belgium lesz amellyel a csoportkörben is megmérkőzött. Akkor két tartalékos csapat mérte össze tudását, kérdés, hogy a nagy sztárok közül hányan kapnak majd szerepet a bronzmeccsen. 

A további program:

július 14., szombat 16:00: Anglia-Belgium - bronzmérkőzés
július 15., vasárnap, 17:00: Franciaország-Horvátország - döntő

VB 2018: a horvátoknál senki sem akart lejönni a pályáról

Zlatko Dalic szövetségi kapitány azzal jellemezte a horvát labdarúgó-válogatott karakterét és mentalitását, hogy bár harmadik hosszabbításos mérkőzését játszotta az oroszországi világbajnokságon, egyik játékosa sem akarta, hogy lecserélje az angolok ellen végül 2-1-re megnyert szerdai elődöntőben. "Mindenki azt mondta, készen áll a folytatásra és bírja még. Pedig néhányan kisebb sérüléssel játszottak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések