A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Legkorábban ekkor lehet Jászberény megyei jogú város

Legkorábban az őszi ülésszakon veheti napirendjére a magyar országgyűlés Jászberény megyei jogú várossá nyilvánításának ügyét. A térség hivatalos testületeinek egyértelmű támogatása mellett kezdődik majd aláírásgyűjtés rövidesen.

Fél évvel ezelőtt jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Pócs János országgyűlési képviselő – közösen dr. Szabó Tamás polgármesterrel –, hogy kezdeményezik Jászberény megyei jogú várossá nyilvánítását.

Már a bejelentéskor Hortiné dr. Bathó Edit, a tudományos és kulturális élet szereplőinek nevében, dr. Rédei István a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke a térség gazdasági szereplőit képviselve, illetve a jászsági civil élet szereplőinek képviseletében Borbás Ferenc jászkun főkapitány biztosították támogatásukról a kezdeményezést.

Emlékezetes, hogy nem sokkal ezután egymást követően szavaztak a térségi, megyei hivatalos testületek a felvetésről. Jászberény képviselő-testületét követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés, valamint a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége is egyöntetű határozattal állt ki a kistérség központjának megyei jogú várossá nyilvánítása mellett.

A határozathozatalokat követő hetekben a választási kampány háttérbe szorította a városi státusz átalakításának témáját, ami várhatóan a parlament őszi ülésszakában kerülhet ismét napirendre.

– A választásokat követően létrejött új országgyűlés elé a megalakult új kormány rendkívül sok fajsúlyos kérdést hozott – mondta Pócs János képviselő.

– A prioritást az Alaptörvény módosítása, a gazdaság helyzetének áttekintése, ezzel együtt a következő évi költségvetés kidolgozása jelentette. Hasonlóképp rendkívül fontos volt az ország biztonsága érdekében előterjesztett javaslatok megtárgyalása, illetve az ezzel összefüggő határozathozatalok.

– A nyári szünetet után, a következő ülésszak idején látok arra lehetőséget, hogy a téma ismét napirendre kerüljön. Egyrészt a Jászságban kezdődhet aláírásgyűjtés a téma társadalmi támogatottságnak alátámasztására, másrészt az országgyűlésen belül kezdődhet meg a konkrét előkészítés, illetve ennek lezárását követően a parlamenti szavazás – ismertette a várható menetrendet Pócs János.

A jász város eleget tesz a feltételeknek

Az önkormányzat képviselő-testülete egyhangú határozatban deklarálta, és legfontosabb politikai céljaként határozta meg, hogy elérje Jászberény megyei jogú várossá nyilvánítását. A kezdeményezés alapjaként hozták fel a határozatban, hogy a város jelenleg is Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági térszervező központja és második legnagyobb városa. Törekvésüket pedig alátámasztja a település történelmi múltja és gazdasági, köznevelési, kulturális életben betöltött szerepe, valamit egészségügyi- és sportéletének teljesítménye is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések