Zselésítő nélkül is sűrű, tökéletes állagú lesz a zamatos málnalekvár.
A befőzési idény egyik kedvence a málnalekvár, amit sokféle sütibe felhasználhatsz, de pirítósra, kalácsra kenve is fenséges. A siker záloga a tisztaság, különben a lekvár hamar megpenészesedik. Befőzés előtt fertőtlenítsd a munkafelületet. Az üvegeket pedig előbb mosd el, majd járasd egy percig a mikróban a legmagasabb fokozaton. Ha ezeket a szabályokat betartod, bátran elhagyhatod a tartósítószert.
Hozzávalók:
2 kg málna
80 dkg cukor
Elkészítés:
A málnát válogasd át, az egészségtelen, penészes szemeket feltétlenül dobd ki. Rakd szűrőbe, és folyóvíz alatt alaposan mosd meg. Csepegtesd le, tedd egy vastagabb falú edénybe, és közepes lángon, többször megkeverve főzd egy órán át. Ezt követően passzírozd át egy kisebb lyukú szitán vagy szűrőn. Ha nem zavarnak a magok, a macerás passzírozást el is hagyhatod.
Az áttört gyümölcsöt tedd egy tiszta edénybe, keverd hozzá a cukrot, és főzd 10-15 percig. Közben folyamatosan kavard, nehogy leégjen. Ha elég sűrű, töltsd a lekvárt sterilizált, felforrósított üvegekbe, és zárd le légmentesen. Fordítsd fejre a lekvárokat néhány percre. Pakold az üvegeket plédek közé, és várd meg, míg két-három nap alatt kihűlnek.
0 Megjegyzések