A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házi sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül: a hagyományos, jól bevált recept

Ez a klasszikus sárgabaracklekvár pont úgy készül, ahogy a nagyi tanította. Eddig még sosem romlott meg.
A baracklekvár készítése legalább úgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a strandolás. Egyáltalán nem nagy feladat, és tartósítószerre sincs szükség, ha betartasz néhány szabályt. Az egyik legfontosabb, hogy csak tiszta eszközökkel dolgozz. Az üveget és a fedőket is alaposan mosd el. Bár rengeteg változata van - ízesítheted fűszerekkel, likőrrel -, a hagyományos az igazi. Soha nem lehet belőle eleget készíteni, hisz sütikbe, kenyérre, palacsintába is mennyei.

Hozzávalók:

3 kg sárgabarack
1 kg cukor
1.5 evőkanál citromsav

Elkészítés:

Az üvegeket mosd el, majd rakd a mikróba, és járasd a legmagasabb fokozaton egy percig. Utána fejjel lefelé fordítva hagyd lecsepegni tiszta konyharuhán. A barackokat is mosd meg, magozd ki, daráld le. Ha szeretnéd, a héját is lehúzhatod. Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, ha forró vízbe dobod fél percre, és még melegen meghámozod.  

Rakd a gyümölcsöt egy vastagabb falú edénybe. Kis lángon főzd, és az első rottyanás után szórd hozzá a cukrot. Közben kevergesd, majd tedd hozzá a citromsavat is. Főzd körülbelül 30-40 percig. Ha kellően sűrű, töltsd a felforrósított üvegekbe, és zárd le előbb celofánnal, majd fedővel. Állítsd fejre öt percre, majd mehetnek az üvegek a plédek közé. Hagyd ott kihűlni őket két-három nap alatt. Hűvös, száraz helyen tárold, felbontás után pedig tedd a hűtőbe.

  • Omlós, lekváros cake pop: ezt a mini pitét mindenki imádja majd
  • Fűszeres olajban pácolt, serpenyőben sült csirkemell: szaftos és omlós lesz
  • Így grillezz zöldségeket: bevált pácrecept tapasztalt grillezőktől
  • Spenótfőzelék: Az íze olyan, mintha tényleg a nagymama főzte volna...
  • Pihe-puha, málnás, krémsajtos kevert süti pofonegyszerűen: legközelebb is így fogod készíteni
  • Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések