A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfedezték a legősibb színt a kutatók, ez számos további kérdésre választ adhat

Ez a szín félmilliárd évvel régebbi, mint a korábbi felfedezések.
Különleges dologra bukkant a Mauritániában állomásozó ausztrál, amerikai és japán kutatócsoport. A szaharai sivatag alatt 1,1 millárd éves köveket találtak, amik szétzúzása után kiderült, hogy az ősi világos rózsaszín pigment árnyalatait tartalmazzák.




A helyszínen 10 évvel ezelőtt egy olajvállalat végzett fúrásokat, ők mutatták meg a különösleges kőzeteket a szakembereknek.

A pink árnyalatot az egykori óceánban élő cianobaktériumok állították elő, és a kutatást vezető Jochen Brocks szerint ez a legrégebbi biológiai szín, amit valaha találtak. A molekulák egy mikroszkópikus élőlénytől származhatnak, ugyanis a keletkezése idején még egyáltalán nem is léteztek állatok.



Ez a felfedezés azért is nagyon fontos, mert segítheti a kutatókat annak megértésében, hogy miért csak 600 évvel ezelőtt jelentek meg komplexebb élőlények a bolygón. Brocks szerint a lény, amelytől a pigment származik, korábban a táplálkozási lánc legalját képezhette, így nem volt elegendő táplálékforrás ahhoz, hogy nagyobb teremtmények is kialakuljanak. A felfedezés számos további kutatás kapuját nyitotta meg, hamarosan valószínűleg átfogóbb képet kaphatunk a Föld korabeli élővilágáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések