A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elárulta a rendőrség, hányan fagytak halálra Magyarországon 2016-2017 telén

Jóval többen haltak meg a hidegtől magánterületen, nagyrészt saját otthonukban, mint az utcákon.
Megszerezte a hivatalos statisztikákat a Város mindenkié csoport a rendőrségtől arra vonatkozóan, hogy hányan fagytak halálra Magyarországon az elmúlt években. A csoport már régóta szerette volna megtudni az adatokat, de eddig egyszer sem kaptak választ.

A bíróság áprilisban kötelezte az ORFK-t arra, hogy adják ki hivatalos a statisztikát a magyarországi fagyhalálok számáról. Ehhez az kellett, hogy tavaly év végén a Város mindenkié csoport az Utcajogász Egyesület segítségével beperelje a rendőrséget, amiért nem adnak tájékoztatást.

A 444-nek februárban a csoport egyik aktivistája azt mondta, azért fontos a kihűléses halálesetek számának ismerete, mert ez egy civilizációs halál.
"Ma, 2018-ban Magyarországon, illetve Európában embereknek már nem kellene meghalnia azért, mert túl nagy hideg van" - mondta a Udvarhelyi Tessza a portálnak.
A most megszerzett adatok alapján sokkal magasabb a szám annál, mint amit a korábbi években a rendőrségre hivatkozva közölt a kormány - írja a 444.

A rendőrségi adatbázisban két csoportra van bontva a fagyhalál miatt elhunytak száma: egyikbe azok tartoznak, akikről már megállapították, hogy kihűlés miatt hunytak el, míg a másik csoportról még csak gyanítják, hatósági eljárás még nem bizonyította. Vagyis ezekben az esetekben még vizsgálják a halál körülményeit.

Ezek alapján a 2016-2017-es télen közterületen, vagyis utcán 35 ember fagyott meg megállapítottan, és további 20 pedig gyaníthatóan. Magánterületen, nagyrészt a saját lakásában megállapítottan 125, gyaníthatóan további 79 ember fagyott halálra.

A fűtési szezonban, tehát 2016. október 15-től 2017. március 1-ig összesen 259 ember fagyott meg.

Az idei számok egyelőre nem ismertek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések