A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Durván drágulnak a tejtermékek Magyarországon

A tejföl és a vaj esetében elég magas, 10%-os, a többi tejterméknél 5-7%-os emelés lehet szeptembertől.
A Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor azt mondta az InfoRádiónak a klímaváltozás miatt nemcsak a hozam, hanem a tej beltartalmi értéke is csökkent. Ezért szeptember elsejétől a tejföl és a vaj ára mintegy 10 százalékkal, a többi tejterméké 5-7 százalékkal emelkedhet az év végéig.

Jövő év elejétől a tartós tejek áfakulcsa öt százalékra mérséklődik. 2019-től Mélykuti Tibor az ESL és az UHT tejeknél a fogyasztói árak 8-10 százalékos mérséklődésére számít, de addig drágulás jöhet.

A szakértő szerint növelni kell az átadói árakat, hogy a termelők magasabb összegeket kaphassanak a nyers tejért. Emellett júliustól folyamatosan emelkedett az üzemanyag, a gáz és az elektromos áram ára, ami komoly problémát, többletköltséget okoz a tejfeldolgozó iparnak. Ez is indokolja az átadói árak emelését.

A zsíros termékek, a tejföl és a vaj esetében 10%-os, a többi terméknél pedig 5-7%-os emelés várható - jósolta Mélykuti Tibor.

Hozzátette: az Európai Bizottság adatai szerint a nagykereskedelemben már most is 19%-kal drágábban kapható a vaj, mint egy éve.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések