A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Budapest jobban olvasható, mint London vagy Párizs

A városban élők komfortérzetét nagyban befolyásolja a település utcahálózata - derült ki egy kutatásból.
A városlakók, vagy városban közlekedők komfortérzetét jelentősen befolyásolja, hogy milyen gyorsan tudják felmérni a település szerkezetet, és mennyi idő alatt áll össze a fejükben az urbánus térről az ún. mentális térkép.

Ennek fontosságát elsők között ismerte fel Kevin Lynch amerikai építész-várostervező, aki több mint ötven éve már leírta, hogy egy városnál fontos az úthálózat és az épületstruktúra által formált tér olvashatósága. Azóta az urbanisztikai szakirodalomban az olvashatóság kiemelt értékmérővé vált.
Geoff Boeing, a Berkeley urbanisztikai tanszékének városinformatikai tanársegédje egy tanulmányában leírta kutatásai eredményét. Ekkor készítette el az amerikai nagyvárosok utcaszerkezetének az égtájakhoz igazított hisztogramjait. Így derült ki, hogy általában észak-dél, vagy nyugat-kelet irányok mentén futnak az utcák.

A szakember később a világ fővárosait is elemezte, többek között Budapestet is. A magyar főváros egyszerűbb szerkezetű, mint például London, Párizs, vagy akár Varsó.

Forrás: Qubit

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések