A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Addig nincs tűzszünet, amíg minden héten meghal valaki" - az ukrajnai háború ma is szedi áldozatait

Négy éve zajlik a kelet-ukrajnai háború, és még ma is naponta jönnek a kárpátaljai családokhoz hírek, hogy meghalt valakijük a fronton. Eddig kilenc magyar hősi halott van.
Négy éve, 2014 tavasza óta zajlik a kelet-ukrajnai háború az oroszbarát szeparatisták és Ukrajna között. Az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja Kárpátalján járt, ahol magyar családok is siratják a harcokban elesett fiaikat. Az ukrán hadseregben hivatásosként vagy tartalékosként több ezren harcolnak, körülbelül száz magyar is. Eddig hivatalosan 3300 hősi halott van. Az áldozatok közül kilencen kárpátaljai magyarok.

Lőrincz Sándor is a fronton esett el. A kárpátaljai Fancsikán, szülőhelyén temették el. Ahogy hazavitték a koporsóját, az egész falu térden állva fogadta - a háborús hősök előtt így szokás tisztelegni. Édesanyja nem tud belenyugodni fia elvesztésébe:

"Elsírhatok én már ameddig akarok. Már az nekem nem segít semmit. Már vissza sosem jön" - mondja az asszony.

A stáb Sándor és egy 21 éves román fiú, Roman sírjánál is járt a temetőben, valamint egy másik településen két szintén magyar hősi halott, Kovács Béla és Balázs Zoltán családját is meglátogatták. Beszéltek Misával, az önkéntes szolgálatot teljesítők irodájának vezetőjével - sok ilyen iroda van Ukrajnában - aki szerint most ugyan tűzszünet van, de minden nap jön hír legalább egy halott bajtársukról. Misáék addig is élelmiszert, ruhákat gyűjtenek és küldik ki a katonáknak. A megszólaló hozzátartozók szerint a háborúnak addig nem lesz vége, amíg az Ukrajna és Oroszország között fennálló területi vita nem rendeződik. A családok szerint addig sorra halnak fiaik - értelmetlenül.

VIDEÓ: A Fókusz riportja

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések