A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

47-en megbetegedtek, közülük 9-en meghaltak a baktériummal fertőzött magyar fagyasztott terméktől

A szennyeződés egy magyarországi üzemében történt. A termékeket idehaza visszavihetik a vásárolók.
Egy magyar cég által csomagolt fagyasztott termékek okozták már 47 ember megbetegedését, közülük 9 ember halálát, olvasható a Nébih oldalán. A szóban forgó cég a 8 milliárdos bevételű Greenyard Frozen Hungary Kft. Eleinte azt hitték, hogy csak a fagyasztott kukoricájukba, de később kiderült, hogy több termékükbe kerülhetett a Listeria monocytogenes nevű baktériumból.

Ez a baktérium okozza a liszterózist, ami a terhes nőkre, a csecsemőkre, az idős és legyengült immunrendszerű emberekre van a legnagyobb veszéllyel. A Listeriat a hűtő sem állítja meg, az 5 napnál tovább tárolt ételek veszélyesek lehetnek, ha azok megfelelő környezetet nyújtanak a baktérium terjedéséhez. A baktérium okozta betegség panaszai (láz, hányás, hasmenés, fejfájás) 1 nap és 1 hét között alakulnak ki, akár 90 napig is tarthatnak. Ezeket úgy tudjuk megelőzni, hogy alaposan átfőzzük az érintett terméket, a Nébih külön kéri is ezt a vásárlóktól.

Az említett fagyasztott zöldségekbe a Listeria monocytogenes egyik legerősebb változata került bele. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban már azonosították a Greenyard termékeiben a baktériumot.

A fertőzéses betegség Magyarországon egyenlőre nem fordult elő, mert a zöldséget Ausztriába, Dániába, Finnországba, Svédországba és az Egyesült Királyságba exportálták.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.

A Nébih minden terméket betiltatott ami a bajai gyárban készült 2016. augusztusa és 2018. júniusa között. A termelést leállították és próbatermelést végeznek, olvasható az Agrárszektor.hu-n. "Az érintett termékek bármelyikét a Penny Market bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra" - írta az MTI.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések