A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vezető francia lap: Merkelnek vége, kihúzott késekkel leselkednek rá

A francia Guardian úgy véli, hogy a keserű vég felé közeledik a német kancellár uralma, pedig Merkel 14 éven át testesítette meg az Európai politikai közepet, ráadásul befolyása rendkívül stabilnak bizonyult. Ám most odahaza kétségek övezik, külföldön pedig megkerülik. 
A legfőbb gondot az EU bevándorlási politikája okozza számára, de egyre több más probléma is felhalmozódik, és ez beláthatatlan következményekkel járhat az európai összefogás számára. Otthon a legtöbb baja a migránsok kapcsán a belügyminiszter miatt van, és nem úgy néz ki, hogy menedékpolitika ügyében egyetértésre jutnak a tagállamok a hónap végén esedékes uniós csúcson, noha az enyhítené a két politikus ellentéteit.

Az új olasz vezetés úgy gondolja, hogy a nacionalista osztrák, magyar és lengyel kormánnyal formálódó tengely részeként joga van megállítani a beáramlást. Ráadásul mindeddig eredménytelen maradt az Afrika megsegítésére kezdeményezett berlini program.

Merkel baját csak fokozza, hogy sok elemző szerint a múlt őszi választások óta nem tudta visszaszerezni hazai tekintélyét. Az sem javítja a helyzetét, hogy a nemzetközi porondon láthatólag megússzák büntetés nélkül az olyan tekintélyelvű rendszerek, mint az orosz és a kínai. És akkor még nem említettük az amerikai rombolást.

Trump a jelek szerint vérbosszút hajt végre Németország ellen a tisztességtelennek tartott kereskedelmi gyakorlat, valamint az alacsony védelmi kiadások miatt. Mindehhez hozzájön még, hogy nagy csalódás érheti az európai egység ügyében is. Az éj sötétjében pedig kihúzott késekkel ott leselkednek a német nacionalisták és populisták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések