A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szanyi kapitány szétalázta Magyarországot a mai EP ülésen

A lengyel jogállamiság helyzetéről tartott európai parlamenti vitában felszólalt a szocialista magyar Szanyi Tibor is. 
A szocialista EP képviselő hozta a formáját és tiszteletreméltónak nevezte az EP következetes kiállását a demokratikus jogok mellett, még a hetes cikkely szerinti kötelezettségszegési eljárást is emlegette. Azt mondta, fontos most az EU további kiállása, ami üzenet értékű, miszerint az unió nem tűri el polgárai alapjogainak megsértését. Felszólalásában egyébként Lengyelországot hazánkkal hozta párhuzamba, persze nem pozitív értelemben, hanem úgy beszélt Magyarországról mint valami rossz, bűnös mintáról, amit most a lengyel kormány is próbál követni.

Tiszteletre méltó – és úgy tűnik, nem is teljesen eredménytelen – az európai intézmények, főleg az EP következetes kiállása a lengyelek demokratikus jogai mellett, s magyar képviselőként meggyőződéssel, ám kissé keserű szájízzel támogatom közös erőfeszítésünket – fogalmazott Szanyi Tibor a planáris ülésen Strasbourgban.

Aztán hazánkat áztatta…

Szerinte Magyarországon már tapasztalható, milyen amikor a kormány szembe megy az európai normákkal. Úgy fogalmazott, hogy mindazt, amit az európai normák ellenében most Kaczinskyék megpróbálnak áterőltetni, Orbán már régen kitalálta és gátlástalanul megvalósította, akár az Alkotmánybíróság kiüresítéséről, a bírák kényszernyugdíjazásáról, vagy az igazságszolgáltatás most tervezett teljes politikai kontroll alá vonásáról van szó. Mindezt úgy, hogy az EU korábban nem igazán akart, vagy tudott érdemben nyomást gyakorolni a magyar kormányra, ezzel óhatatlanul bíztatást adva a lengyel, vagy más európai szélsőjobbnak is.

Hozzátette, hogy éppen ezért tartja fontosnak az EU további kiállása a lengyel emberek érdekeiért.

Ezzel a többi európai polgár számára is üzeni: az Unió, mint demokratikus közösség, ezentúl sehol nem tűri el demokratikus értékeinek, polgárai alapjogainak megsértését – jelentette ki felszólalásában az MSZP-s EP képviselő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések