A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyinnak elege lett! Keményen odacsap Amerikának

Addig piszkálta Trump a kereskedelmi egyensúlyt, hogy Moszkva is beszállt a harcba.
Ahogy arról már korábban írtunk, Trump 25 százalékos acél és 10 százalékos alumínumvámja megágyazott a kereskedelmi háborúnak, az intézkedésre azóta többek között az Európai Unió, Kína, Japán és Mexikó is válaszolt ellenintézkedésekkel. Mostanra úgy tűnik, Oroszországnak is elege lett Trumpból, és ők is beálltak a válasz-pótvámolók közé.

Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter elmondása szerint ezekre azért van szükség, mivel az Egyesült Államok nem hajlandó megtéríteni Oroszországnak a védővámok bevezetése miatt keletkező veszteségeket, noha erre a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) szabályai köteleznék. Az intézkedés keretében már a közeljövőben pótvámokat vetnek például az amerikai építési és útépítő gépekre, amelyeknek van helyettesítője az orosz piacon, így nem gyakorolnak kedvezőtlen hatást a makrogazdasági mutatókra.

Fájdalmas rúgás volt az oroszoknak

Bár Trump az intézkedést elsősorban Kína ellen hozta meg, Oroszország szintén jelentős mennyiséget szállít ezekből a fémekből az Egyesült Államokba: az acélexportjának értéke 1,512 milliárd dollárra, az alumíniumtermékeké pedig 1,646 milliárd dollárra rúg. Az orosz kormány még május 22-én tájékoztatta a WTO-t arról, hogy az importvámok nagyságrendileg 537,6 millió dollár veszteséget okoznak az oroszországi exportőröknek. A WTO szabályainak értelmében az értesítéstől eltelt 30 nap múlva Oroszország jogosult a veszteséggel azonos értékben ellenintézkedéseket tenni, ez pénteken jár le.

A gazdaságfejlesztési minisztérium közlése szerint pár napon belül közzéteszik azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre pótvámot vetnek ki. A tervek szerint ugyanakkor Oroszország nem használja ki teljes mértékben az 537,6 millió dolláros keretösszeget, az első szakaszban csak 93 millió dollár körüli összegre számít a pótvámok kivetéséből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések