A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

ITM-helyettes államtitkár: a járműipar húzza az ipart

Kimagaslóan teljesített az ipar áprilisban, a feldolgozóipari termelést hagyományosan a járműipar határozza meg, de a bővüléshez hozzájárult a gumiipar és az ehhez kapcsolódó alkatrészek gyártása, illetve az elektronikai ipar is - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adataira reagálva.
A KSH első becslése alapján az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta áprilisban az egy évvel korábbit a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás növekedése 2,9 százalékosra gyorsult az előző havi 1,9 százalékról. A kiigazított és a nyers adat közötti jelentős eltérést az okozza, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint 2017-ben.  

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy dinamikus fejlődésre számítanak az élelmiszeriparban és az egészségipar orvostechnikai, illetve gyógyszergyártási részében. 

Pomázi Gyula kiemelte, ha az ipar tudja hozni az 5-6 százalékos növekedést, akkor a hozzájárulás mértéke a bruttó hazai termék (GDP) adatokhoz kellő lehet. Jó előjelnek számít, hogy a bizalmi indexek áprilisban és májusban is történelmi csúcspontra emelkedtek - tette hozzá. 

Kitért arra is, hogy a nagyvállalatoknál , a kis- és közepes vállalkozásoknál is egyre több olyan beruházás indul el, amelyek kapacitásbővítéssel járnak. Idén több olyan beruházás indul, amely automatizáláshoz, az Ipar 4.0-hoz kötődő digitalizáláshoz kapcsolódik - hangsúlyozta.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések