A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elsősegélynyújtók versengtek Hajdú-Bihar megyében

A „Kossuth” általános, középiskolai csapata és a hajdúböszörményi, Széchenyiről elnevezett középiskola felnőtt csoportja képviseli Hajdú-Bihar megyét a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyének országos döntőjében, hiszen megnyerték a megyei döntőt Hajdúszoboszlón.
„Segítsen valaki! A lábam! Elvágtam!” – kiált a tűző napon flexszel dolgozó munkás. Az 5 elsősegélynyújtó megkérdezi, biztonságos-e a helyszín, majd a sérülthöz siet. Ketten megkezdik a vizsgálatát, ellátását. A többiek más sérülteket is észlelnek, a csapatkapitány határozottan utasít mindenkit, mit tegyen. Egy embert áramütés ért, egy másik napszúrást kapott. Kis idő múlva sántító, ittas munkást talál a fiatal csapat egy omladozó helyiségben. Az elsősegélynyújtók kihívják és tájékoztatják a mentőket, majd a legjobb tudásuk szerint ellátnak mindenkit. Végül jelzik a zsűrinek, hogy készen vannak – a Megyei elsősegélynyújtó verseny döntőjének egyik állomásán láthatták mindezt a rásztvevők 2018. május 30-án Hajdúszoboszlón a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisán. A sérültek fiatal, képzett baleseti imitátorok voltak, akikre megrázóan élethű sebeket készítettek a sminkesek.

A legjobbak is tanulhattak

„Nagyon ügyesek voltatok! – mondta a zsűriző mentőtiszt a csapatnak. A félautomata defibrillátort ismeritek? S használtátok? Ilyen helyzetben nyugodtan használjátok!” A csapat tökéletes munkát végzett, de még a legjobbak is tanulhattak a versenyen, hiszen a legkisebb apróságokra is felhívták a figyelmet a szakemberek. Összesen négy imitált baleseti kárhelyen és két elméleti állomáson kellett teljesíteniük a csapatoknak.
Mire végeztek, találkoztak égéssel, ájulással, nyelvelharapással, artériás vérzéssel, zárt, nyílt, borda-medencetöréssel, kutyaharapással. Fel kellett ismerniük és ellátniuk a gyógyszermérgezés, áramütés, napszúrás eseteit is. A baleseti szimulációk rendkívüli életszerűsége és az ezzel járó dinamikussága jó alkalmat adott a gyakorlásra a fiataloknak, akiknek nem terelődhetett el a figyelme: ha nem győződtek meg arról, hogy biztonságos e a helyszín, mielőtt a sérültekhez rohantak, vagy a feltűnő sérülésen kívül nem vizsgálták meg teljeskörűen a beteget, súlyos pontokat veszíthettek.

Használjátok, frissítsétek a tudást!

„ Komoly és magas szakmai szintet elváró ismeretanyagot kértünk számon a baleseti szimulációkban. A csapatok nagy része helytállt és teljesítette a feladatokat” – mondta Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Régiójának orvos-igazgatója, a zsűri elnökeként az eredményhirdetésen. Hozzáfűzte, hogy büszke arra, hogy Hajdú-Bihar megyében legalább 60-nal több professzionális elsősegélynyújtó fog munkálkodni a jövőben. A versenyzőknek azt tanácsolta, hogy ne felejtsék el a tanultakat, kamatoztassák a mindennapokban és időnként frissítsék tudásukat. Ez azért is fontos, mert bármikor, bárhol szükség lehet rá. „Amikor egy ismerősünknek a torkán akadt egy uborkaszelet, a Heimlich-féle műfogás mentette meg. Szörnyű arra gondolni, mi történt volna vele, ha nincs képzett elsősegélynyújtó a helyszínen „– hívta fel a figyelmet az ügy fontosságára Lakatos Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke a rendezvényen.
A verseny a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyének megyei fordulója volt. Az győztes csapatokat ősszel az országos döntő várja. Gyermek és ifjúsági kategóriában a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Csengő utcai telephelyének korosztályos csapatai és felnőtt korosztályban a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csoportja utazik a legmagasabb szintű megméretésre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések