Kedvelj és ajánlj minket a facebookon is

Beraking News

Hirdetés

A görög miniszterelnök kész az egyezségre Merkellel a menedékkérők visszafogadására

A görög miniszterelnök hajlandó olyan megállapodást kötni Angela Merkel német kancellárral, amely megkönnyítené Németországnak a menedékkérők visszajuttatását Görögországba.
Alekszisz Ciprasz a Financial Times című londoni gazdasági napilap csütörtöki számának nyilatkozva kijelentette: ha ez segít, Athén "nem csinálna belőle gondot", ha "néhányan" visszatérnének Németországból.

Ciprasz szerint Európa ezzel megüzenné az embercsempészeknek is, hogy szembeszáll az illegális migrációval.

Hozzátette: az érvényes dublini menekültügyi szabályozási rendszerben "már nincs élet".

A görög külügyminiszter azt mondta: hajlandó olyan külön megállapodásra is Berlinnel, amely korlátozná az Európai Unió déli határaira érkező, majd Németország felé tovább induló menekültek mozgását Európán belül.

A Financial Times által név nélkül idézett EU-diplomaták szerint Németország megkereste Olaszországot, Görögországot és összes közvetlen szomszédját hasonló kétoldalú megállapodások céljával, valamint "potenciális pénzügyi ösztönzők" ajánlatával azoknak a "frontországoknak", amelyekre súlyos teher hárul a migráció miatt.

A brit lap egyik uniós forrása szerint Berlin segítséget ajánlott Rómának a gondokkal küszködő olasz bankrendszer "kitisztításához" a menekültek mozgását korlátozó megállapodás fejében, de az idézett illetékes közölte: kétli, hogy egy ilyen egyezség működőképes lenne.

A Financial Times felidézi: Angela Merkelre "intenzív nyomás" nehezedik a koalíciós partner, a bajor CSU részéről annak érdekében, hogy Berlin vegye rá a többi uniós kormányt a más EU-országokban regisztrált menedékkérők visszajuttatásának felgyorsítására.

MTI

Nincsenek megjegyzések