A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szinte lehetetlen megakadályozni a késes támadásokat és egyre több van belőle Európában

A késelés a legegyszerűbben és legolcsóbban kivitelezhető terrortámadás. Az elmúlt években Németországban olyan is előfordult, hogy a támadó besétált egy boltba, levett a polcról egy kést, és a többi vásárlóra rontott.
Szirénázó rendőrautóktól voltak hangosak az európai nagyvárosok az elmúlt években. Mindennapossá váltak a kordonok, a rendőrségi helyszínelések, a fegyveres kommandósok az utcákon. A nyugat-európai emberek mindennapjaiba beköltözött a terrorfenyegetettség.

Tavaly júliusban a németországi Hamburgban egy palesztin származású menedékkérő egy szupermarketben levett egy 20 centis kést a polcról, majd odabenn három vásárlót Allahu akbár felkiáltással megszúrt; egy 50 éves német férfi meghalt. Majd az utcán négy járókelőt is megsebesített. A hatóságok szerint magányos elkövető volt, nem voltak bűntársai. Mint kiderült, elutasított menedékkérő volt, de nem tudták kitoloncolni, mert nem voltak meg a papírjai. Korábban már a norvég, a svéd és a spanyol menekülttáborokat is megjárta. A befogadóközpontokban radikalizálódott, bírósági kihallgatásán végig azt vallotta, hogy azt remélte mártírként halhat meg.

Több hónapon át borzolta a svéd közvéleményt az a három évvel ezelőtti eset, amikor egy eritreai migráns férfi leszúrt egy anyát és 28 éves fiát egy bútorüzletben. Mindketten a helyszínen meghaltak. Az elkövető azt vallotta, bosszúból ölt, mert elutasították menedékkérelmét.

Az utóbbi évek egyik legvéresebb késeléses merénylete Franciaországban, Marseille-ben történt, amikor egy iszlamista Allahu akbár felkiáltással támadt rá egy 17 és egy 20 éves nőre a főpályaudvar előtti lépcsőn. Az egyik fiatalt a nyakán, a másikat a mellkasán érte a szúrás, mindketten a helyszínen életüket vesztették. A támadót a pályaudvaron szolgálatot teljesítő katonai járőrök lőtték agyon. A nyomozás kiderítette, hogy az elkövető illegálisan tartózkodott Franciaországban, ennek ellenére nem toloncolták ki.


Még majdnem két évvel a tragikus gyilkosság után sem ocsúdtak fel a döbbenetből a normandiai kisvárosban élő helyiek. Egy júliusi napon a római katolikus templomban még tartott a reggeli mise, amikor két, késekkel felfegyverzett támadó bement a templomba és túszul ejtette a papot, két apácát és két hívőt. A támadók elvágták a 85 éves pap torkát, egyik túszukat pedig életveszélyesen megsebesítették. A merénylőket végül a rendőrök lőtték le.

Az Iszlám Állam terrorszervezet közleményében azt írta, katonái voltak az elkövetők. Tettük bosszú volt, amiért Franciaország részt vett a kalifátus szíriai állasait támadó nemzetközi hadműveletekben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések