A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így vált politikai szereplővé a Kúria – Deák Dániel

A választásba történő beavatkozással a Kúria átlépte a Rubicont, mely nem maradhat válasz nélkül.
„A PestiSrácok.hu megtudta, hogy a jogszabály téves értelmezését és önkényes kiegészítését tartalmazó Kúria-határozatot ugyanaz a bírói tanács hozta, amelyik Orbán Viktor miniszterelnök óriásplakátjait is jogsértőnek mondta ki, mert szerintük azon túl kicsik voltak a betűk, és messzebbről nézve nem volt egyértelmű, hogy a Fidesz vagy a kormány a kiadója a hirdetéseknek.

De nem csak ez mutatja, hogy a Kúriánál valami nagyon nincsen rendben. Tavaly nyáron számolt be arról a Tűzfalcsoport, hogy választási ügyekben ítélkezhet a Kúrián az a Kárpáti Magdolna, aki Majtényi László, a Soros György által támogatott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökének felesége. Információik szerint korábban ugyan szó volt arról, hogy a nyilvánvaló összeférhetetlenségre tekintettel Darák Péter, a Kúria elnöke másik tanácsba osztja be Kárpáti Magdolnát, ez azonban mindmáig nem történt meg.

Szintén a Tűzfalcsoport mutatott rá arra is, hogy az MSZP elnökét, Molnár Gyulát néhány éve felmentő kúriai bíró, Mészár Róza pedig többször volt a szocialisták alkotmánybíró-jelöltje, férje ráadásul az a Varga Jenő, aki a Vectigalis Zrt. korábbi vezetőjeként Gyurcsány Ferenccel is kitűnő kapcsolatokat ápol.

Felfigyeltek továbbá arra, is hogy Cserni János, a Fővárosi Törvényszék korábbi büntető bírája, aki jelenleg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szervezetfejlesztési és koordinációs főosztályán dolgozik, a Fővárosi Törvényszék elnöke akar lenni. Cserni 2006 őszén nyílt levélben állt ki Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök mellett. 2010 szeptemberében pedig Gatter László, a Fővárosi Törvényszék elnöke fegyelmi eljárást indított vele szemben, mivel az általa is megalapított, harcos balliberális Galamus portálon A mártír harca című pamfletjében megalázó írást jelentetett meg a 2006. őszi rendőrattak áldozatául esett Révész Máriusz fideszes politikusról.

Jól mutatja az is, hogy egyfajta balliberális fészekké vált a Kúria, hogy Darák Péter elnök azt a Rév István CEU professzort hívta meg előadást tartani a Kúria klubjába a „liberális világrendet” veszélybe sodró internetes eszközökről, aki korábban Ceausescu román diktátorhoz hasonlította Orbán Viktort, illetve nehezményezte azt is, hogy a kormány inkább fogadna be »magyarul beszélő ukránokat«, mint muszlimokat.

Kijelenthető tehát, hogy a Kúria az elmúlt években egyre inkább politikai szereplőként viselkedik. A levélszavazatok tömeges érvénytelenné nyilvánítása során pedig törvénytelenül járt el, ráadásul politikai motivációból. De nem ez az egyetlen eset, amikor a Kúria a törvények felett állónak képzeli magát.

Darák Péter például annak ellenére győzte meg társait arról, hogy tartsák meg az Országos Bírósági Tanács (OBT) soron következő ülését, hogy az OBT működése törvénysértővé vált az utóbbi hetek lemondásai miatt, melynek hatására megsértik a sarkalatos törvényben rögzített azon követelményt, miszerint valamennyi ítélkezési szintnek képviseltetnie kell magát a testületben. Az ülésen ráadásul érdemi határozatot is hoztak: elítélték az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjének kinevezési gyakorlatát.

Mindezek ismeretében világosan látszik, hogy valami nagyon nem jól működik a Kúrián és el kell gondolkodni, miként lehetne fellépni az ilyen és ehhez hasonló esetekkel szemben. A bíróság a függetlenség álcája mögé bújva nem tehet meg akármit, nem helyezheti magát a törvények fölé. A választásba történő beavatkozással a Kúria átlépte a Rubicont, mely nem maradhat válasz nélkül.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések