A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerikai lap: Orbán biztos lehet benne, hogy országa a támogatások legnagyobb kedvezményezettje marad

Az amerikai Bloomberg reménykedik, hogy az EU megbünteti Magyarországot és Lengyelországot, de azért elismeri, hogy a legtöbb pénzt így is ez a két ország fogja kapni 2020 után is.
Azért nehéz megbüntetni az olyan, illiberális kormányokat, mint a lengyel és a magyar, mert azok egymásba kapaszkodnak. Szinte lehetetlen megfosztani őket a szavazati joguktól, de az unió költségvetését is egyhangúan kell jóváhagyni. Ezért az autokrata Orbán és Kaczynski viszonylag biztos lehet afelől, hogy országuk a közösségi támogatások legnagyobb kedvezményezettje marad, noha mindketten megkérdőjelezik a közös értékeket, pl. amikor elutasítják a menekültek befogadását.

A Bizottság új javaslata megkerüli ezt az akadályt. A mechanizmus nyilvánvaló célja, hogy ne lehessen ellopni az EU alapjait.

Az elképzelés értelmében a nacionalisták nem vádolhatnák az EU-t, ha elakad a brüsszeli támogatás, mert saját zsebből tovább kellene fizetniük a már folyamatban lévő terveket. A javaslat nyilvánvalóan azt szolgálja, hogy megkurtítsák a kelet-európai nacionalisták rendelkezésére álló összegeket, és ez kellemetlenül is érinti őket, hiszen az átlagosnál gyorsabb növekedéshez számítanak a brüsszeli forrásokra.

De bízhatnak abban, hogy nagy lesz az ellenállás a Bizottság indítványával szemben, éspedig nyugaton is. Vagyis igen hosszadalmas és nehézkes jóváhagyási folyamatnak nézünk elébe. Ez jó az olyanoknak, mint Orbán és Kaczynski. Alkalmi szövetségeket lehet kötni és ki lehet húzni a javaslat méregfogát. De a vége valószínűleg az lesz, hogy Kelet-Európa az eddiginél kevesebb kp-hez jut.

További friss belföldi hírek!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések